Скъпоценният камък

Скъпоценният камък
Жанр: документален
България, 2016, 43'
Режисьор: Николай Стефанов
Сценарист: Ралица Големанова
Документален филм, посветен на пренасянето на древна тибетска традиция в модерния западен свят - построяването на монумент, наречен "ступа", в близост до София. Ступата е символ на просветлението - състояние, което историческият Буда Шакямуни е достигнал преди 2500 години.


По достъпен и вдъхновяващ начин филмът разказва за смисъла от изграждането на ступи и представя дълбокия им психологически и философски символизъм. Освен научната и историческа страна, разказът води зрителя и през самия процес на създаването на ступа в България. Филмът съдържа редки и ценни кадри от всяка стъпка от изграждането на монумента, като представя и емоционалното преживяване на участващите в строежа.

Филмът включва интервюта с духовния ръководител на строежа, високоуважавания лама на Диамантения път на будизма Шераб Гялцен Ринпоче, както и с известния на Запад будистки учител Лама Оле Нидал. Архитектът на ступата Войтек Косовски разказва за технически аспекти на строежа, а специалистът по ступи Маги Ленерт-Косовски разкрива повече за символизма на тези монументи.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.