Истанбул червен

Истанбул червен


Оригинално заглавие: Istanbul Kirmizisi
Език: турски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма
Италия/Турция, 2017, 120'
По едноименния роман на Ферзан Йозпетек
Режисьор и сценарист: Ферзан Йозпетек
С: Халит Ергенч, Туба Бюйюкюстюн, Мехмет Гюнсюр, Халюк Билгинер, Серра Йълмаз
Една вечер турски режисьор, живеещ в Рим, решава да хване самолета за Истанбул, където е роден и израснал. Внезапното завръщане у дома запалва един по един спомените му.


За майката, красива и меланхолична жена; за бащата, мистериозно изчезнал и също толкова мистериозно появил се след 10 години; за бабата, изтънчената "османска принцеса" ; за "лелите", приятелките на майката, жизнени и жадни за страсти; за вярната прислужница Диаманте. За първото хвърчило, първия филм, първите откраднати целувки. За аромата на липите и гаснещите лета на Мар ди Мармара, които не свършват никога. И, разбира се, за първата любов – забранена, разтопяваща и изгубена.

Но Истанбул знае как да приюти героя отново. Защото ако миналото понякога се връща, настоящето има дарбата да ни сграбчва: достатъчна е една среща, едно телефонно обаждане, графит върху стената. Стъпките на режисьора се пресичат с тези на една жена. Тръгнали са заедно от Рим, с един и същ самолет, седнали близо един до друг. Не се познават. Не още. Тя пътува по работа и за удоволствие, в компанията на съпруга си и на една млада двойка колеги. Но в Истанбул ще се случи нещо, което ще промени завинаги живота ѝ. Между кафето и хамама, неразрешими любовни истории и разкрити изневери, носталгия и сладостраст, съдбите на режисьора и жената неизбежно се докосват и накрая се съединяват.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.