Убийство в Кайро

Убийство в Кайро


Оригинално заглавие: The Nile Hilton Incident
Език: английски, френски, арабски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, трилър, криминален
Швеция/Германия/Дания, 2017, 107'
Режисьор: Тарик Салех
С: Фарес Фарес, Мари Малек, Ясер Али Махер, Слимане Дази, Ахмед Селим, Мохамед Юсри, Ханиа Амар
Ако след края му ви свива под лъжичката, сигурно и вие ще се питате какви последствия носи смелостта да снимаш подобен филм?


Отговорът до голяма степен е в биографията на Тарик Салех (взел за Убийство в Кайро голямата награда от журито на Сънденс), роден и отраснал в Стокхолм, което му дава свобода да се върне към корените си в Египет и да покаже отвътре вклинената корупция и липсата на правосъдие. За да стигне тази картина и до нас, той ни запознава с Норедин (Фарес Фарес) – на пръв поглед цинично ченге без скрупули, което се издържа с подкупи и пари под масата.

Всичко обаче рязко се променя след убийство на млада певица в хотел в Кайро, което превръща филма в напрегнат трилър с много повече пластове от криминалния. В хода на разследването виждаме как битката за истина и справедливост е смачкана от политическия авторитет и интересите, завъртяли в порочния си кръг всички аспекти на живота в страната. "За мен този филм е за миналото и бъдещето, които се сблъскват, както и за хората, смазани от този процес", казва Салех, който успява да покаже причините и емоцията зад надигащата се Арабска пролет, изкарала толкова хора на площада с надежда истината също да излезе наяве.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.