Човекът, който уби Дон Кихот

Човекът, който уби Дон Кихот


Оригинално заглавие: The Man Who Killed Don Quixote
Език: английски, испански
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия, приключенски
Испания/Великобритания/Франция/Португалия, 2018, 132'
Режисьор: Тери Гилиъм
Сценаристи: Тери Гилиъм, Тони Грисони
С: Адам Драйвър, Джонатан Прайс, Стелан Скарсгард, Олга Куриленко, Серхи Лопес, Джорди Мола, Жоана Рибейро, Роси де Палма
Тази вече легендарна комедия на Тери Гилиъм тръгва с фалстарт 8 пъти за последните 29 години, а веднъж е на ръба да бъде заснета – през 2000, когато Джони Деп и Ванеса Паради са в главните роли, но декорите се разпадат заради наводнение.


То отнася със себе си и интереса на екипа към проекта, докато през 2017 нова вълна на ентусиазъм не качва опус магнума на Гилиъм на голям екран. Отзивите се противоречиви, макар критиката често да сравнява филма с Бразилия или 12 маймуни заради темата му за мечтите, лудостта и илюзиите. Тук те се пречупват през живота на циничния рекламист Тоби (Адам Драйвър), който се връща за работни снимки в Ла Манча, но открива, че студентският му филм е променил живота на местните, а обущарят (Джонатан Прайс) още не е излязъл от ролята на Дон Кихот. Така Санчо Панса рязко се оказва самият Тоби, а докато на екрана се заформя все по-абсурдна и хаотична смес от въображение и реалност, ние все по-ясно разпознаваме вятърните мелници, които Гилиъм е преборил, за да покаже, че човекът се губи, когато не мечтае.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.