Шофьорът на такси

Шофьорът на таксиЕзик: английски, немски, корейски, японски
Превод: с български субтитри, с английски субтитри
Жанр: драма, екшън
Южна Корея, 2017, 137'
Режисьор: Чан Хун
Ким Ман-соп е скромен таксиметров шофьор, който през май 1980 попада случайно във водовъртежа на изключително драматични политически събития в Република Корея.


Докато кара вехтата си кола из улиците на Сеул, шофьорът взима за клиент чуждестранен пътник – немски журналист-кореспондент Петер, който предлага изключителна оферта – за немислимата сума от 100 000 уона да го закара от столицата до Куангджу. Пътуването е важно за Ким, защото ще му осигури препитание за месеци наред. Само че положението в страната става все опасно: нестихващите демонстрации и протести срещу правителството прерастват в т.нар. "Въстание в Куангджу", което променя категорично съвременната история на Корея.

Най-касовият корейски филм за 2017 е пореден връх в режисурата на Чан Хун, (известен у нас с Фронтова линия и Таен съюз). Дългогодишен асистент на Ким Ки-док, Чан работи в съвсем друга стилистика. Шофьорът на такси е своеобразен road movie, който e натоварен по умел начин със значими политически акценти. Филмът е амалгама, която приютява най-добрите елементи на съвременното корейско кино: в лентата има и драма, и комедия, и социална критика, и сатирично чувство за хумор, и вглеждане в "пренебрежимия" малък човек. Безспорно е пример как може да се направи изключително качествено политическо кино, което е не само важно за Корея, а прескача достойно границите на международния екран. Фокусът и рецепцията върху реалните събития през май 1980 е от особена важност, защото показва как корейската кинематография не спира да обговаря болезнените за обществото теми, свързани със съдбата на демокрацията и активността на гражданското общество.

Адроника Мартонова


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.