Време за борба

Време за борбаЕзик: корейски
Превод: с български субтитри, с английски субтитри
Жанр: драма, екшън, исторически
Южна Корея, 2014, 135'
Режисьор: Юн Чонби
Във феодален Чосон са настъпили мрачни времена. Страната е раздирана от природни бедствия, лоша реколта, корупция, престъпност, нищета. Обладана от доволство и цинизъм, аристокрацията сякаш живее в паралелен свят, недосегаем от беди и нещастия.


Отчаяна банда разбойници и крадци, обединени под името Кундо, решава да изрази своята тотална непремиримост с цената на собствения си живот, който е нищожен в сравнение със стойността на каузата. В двора настава неистов страх от мощта и влиянието на организацията, предвождана от Долчи (син на месар) и подпомагана от Чо Йон – незаконен син на аристократ. Насилието е единственият инструмент на надеждата.

Филмът е абсолютен блокбастър в корейската класация и е пример за едно най-добрите постижения на жанра. До голяма степен се движи в конвенцията на "кимчи уестърна", съчетава занаятчийски традициите на класическото източно и западното кино, без да губи корейската идентичност на историческата драма. Носител е на няколко престижни азиатски и национални награди в различни категории. Силно драматичен, трагичен дори, със завладяваща визия на всички нива на киноезика, отлична актьорска игра и разпознаваема фонограма, хвърляща диалогичен мост и към музиката на Енио Мориконе.

Адроника Мартонова
 


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.