Кафе Сан Суси

Кафе Сан Суси


Оригинално заглавие: La passante du Sans-Souci
Език: френски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма
Франция/ФРГ, 1982, 108'
Режисьор: Жак Руфио
С: Роми Шнайдер, Мишел Пиколи, Хелмут Грим, Матийо Кариер, Жерар Клайн
Париж в началото на 80-те години. Макс Баумщайн, преуспяващ бизнесмен и отдаден активист за човешките права, застрелва посланика на Парагвай и се предава на полицията.


Когато е обвинен в убийство, той обяснява какво го е подтикнало да стори това. Всичко започва в началото на Третия райх, в годините на нацисткия терор. След убийството на баща му 12-годишният Макс избягва в Париж заедно с Елза Винер – съпругата на богат издател. Нейният съпруг Мишел е осъден на 5 години в концентрационен лагер. Немският посланик Фон Легерт не спира да ухажва Елза. Тя му става любовница, за да е сигурна, че съпругът ѝ ще бъде освободен. Но когато Мишел пристига в Париж, посланикът застрелва и двамата. Десетилетия по-късно Макс разпознава в парагвайския дипломат нацисткия престъпник...

Кафе Сан Суси е последният филм на Роми Шнайдер. За актрисата, която играе две роли (Елза и Лина, съпругата на Макс), това е мечтан проект, тъй като тя откупува правата на романа на Кесел години по-рано. Роми Шнайдер умира месец и половина след френската премиера и преди премиерата в Западна Германия. Филмът започва с посвещение: „На Давид и неговия баща.“ Става дума за сина на Шнайдер, който загива при трагичен инцидент през 1981, и за бившия ѝ съпруг Хари Мейен, който се самоубива през 1979.

"Кафе Сан Суси е последното свидетелство за разбитото сърце на Шнайдер, заради което тя си отива, според повечето ѝ почитатели. Но преди всичко филмът е документ за нейната невероятна актьорска игра."


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.