1917

1917


Оригинално заглавие: 1917
Език: английски, немски, френски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, военен
САЩ/Великобритания, 2019, 119'
Режисьор: Сам Мендес
Сценаристи: Сам Мендес, Кристи Уилсън-Кернс
С: Джордж МакКей, Дийн-Чарлс Чапман, Колин Фърт, Бенедикт Къмбърбач, Марк Стронг, Ричард Мадън, Андрю Скот, Даниел Мейс, Ейдриън Скарбъро, Джейми Паркър
Режисьорът Сам Мендес – правил Американски прелести, Пътят на промените, 007 Координати: Скайфол – е свикнал да получава награди, каквито набра и от Златните глобуси сега за този филм.


Историята е за двама британски войници по време на Първата световна война, които след прекъсване на комуникациите трябва да прекосят ничията земя, за да предупредят другарите си край Хинденбург за германска засада. Ако не успеят – а опасностите гърмят под всяка стъпка – ще загинат 1600 мъже, сред които и братът на един от тях. Впечатляващото в 1917 е как тече разказът и не говорим единствено за силата на главните роли: филмът изглежда като да е заснет в един чудовищно дълъг кадър и така камерата, тоест ние, ставаме третият спътник на двамата войници (в действителност отделните сцени са събирани с внимателен монтаж, толкова безшевен, че и най-наблюдателните едва ли ще го забележат). Иначе на Западния фронт нищо ново: следваме момчетата през трупове на хора и животни, страх, кръв и кал. Бостън глоуб нарекоха филма Супер Марио за фронта и не бяха единствените, на които им заприлича на игра – заради усещането, че войната е едва ли не природен катаклизъм, вместо да е съзнателно причинена от хора. 1917 наистина не обяснява историята, а иска да ни въвлече в кошмарите на бойното поле – в което е напълно успешен. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.