Граница

Граница


Оригинално заглавие: Gräns
Език: английски, шведски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, криминален
Швеция/Дания, 2018, 108'
 Режисьор: Али Абаси
С: Ева Меландер, Ееро Милоноф, Йорген Торсон, Ан Петрен, Стен Люнгрен, Вилхелмсен Кел, Ракел Вармландер, Андреас Кундлер, Мати Бустед
Като дете Тина има усещането, че е специална; но днес е тиха гранична полицайка, приела, че е грозен човек с грешка в хромозомите.


Понеже не може да скрие колко е различна, както убеждава номинираният за Оскар грим, тя е приела стратегия да бъде така тиха, че да я забелязват възможно най-малко. Освен когато носът ѝ не потрепне: по мистериозен начин Тина надушва хората, които крият нещо, и никога не е обърквала трафикант или престъпник. Само един неин жест стига, за да бъдеш вкаран за обстойно претърсване. Един ден обаче през границата минава мъж, който прилича на нея, обърква обонянието ѝ за пръв път и магнетично я привлича. Това, което се случва нататък, е така странно и майсторски направено, че е жанр само по себе си. Тук са преплетени ужас, трилър, черна комедия, романтична история и фолклорна приказка, в която някой да яде сурови буболечки е най-обичайното нещо на екрана. Филмът е по разказ на Йон Айвиде Линдквист (авторът на Покани ме да вляза), а през очите на датско-иранския режисьор Али Абаси с награда Особен поглед от Кан 2018 се превръща в разказ за това какво означава да приемеш, че си човек.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.