Великият Гетсби

Великият Гетсби


Оригинално заглавие: The Great Gatsby
Език: английски
Жанр: драма, романтичен
САЩ/Австралия, 2013, 142'
Режисьор: Баз Лурман
С: Леонардо ди Каприо, Кери Мълиган, Тоби Магуайър, Джоел Едгертън, Аделаиде Клемънс, Джейсън Кларк, Калан МакОлиф, Амитаб Бачан, Джак Томпсън, Ким Нъкли, Айла Фишър, Ричард Картър, Еди Рубен
Близо 17 години след съвместния прочит на една от най-популярните Шекспирови трагедии – Ромео и Жулиета, режисьорът Баз Лурман и Леонардо ди Каприо пак действат заедно.


И отново атакуват литературата, този път с екранизация на Великият Гетсби, класиката на Франсис Скот Фицджералд, излязла през 1925. В тази му версия обаче, светът на Гетсби е по-пищен и гламурен от всякога.
Стига някога да ви е останало време да зачетете романа, лесно бихте могли да предугадите сюжета – режисьорът Баз Лурман не си позволява твърде много скокове встрани от литературната класика. Годината е 1922, нравите са разюздани, джазът е горещ, а забогатяването – незаконно. В това лудешко, но чаровно само по себе си време, младият брокер Ник Карауей (Тоби Магуайър), се мести в Ню Йорк, преследвайки своята лична американска мечта. Там попада в очарователния свят на крайно богат човек, който умее да се весели, но и да страда от разпадането на поредната му крехка илюзия. Зад разкоша му често се крият дълбоко пазени тайни, коктейлите на организираните от него главозамайващи празненства се леят, танците на моравата му са озарени от фойерверки, но пък единствената му силна любов е невъзможна, лъжите са дръзки, а споходилата го трагедия – почти чистокръвна. Този мистериозно забогатял човек, разбира се, е Гетсби (чудесен ди Каприо). Оцветяваме картината и с бленуваната любима Дейзи (Кери Мълиган), нейния съпруг – расистът милионер Том (Джоел Едгеран), излишество от пера, пайети, фризури и тоалети, и не на последно място - с нетипичния, кореспондиращ със съвремието ни саундтрак, поверен в ръцете на Джей Зи и получаваме онова, за което предупредихме в началото – киносвят, по-пищен и гламурен от всякога. В добавка – и триизмерен, което от своя страна превръща всяко малко пиршество в спектакъл. Хубавото все пак е, че зад тези тонове екранен блясък историята се опира на нещо стойностно и жизненоважно – любовта. А не е изключено и да ви се стори, че държите в ръцете си огледалце, в чието отражение ясно съзирате образа на нашето модерно време с всичките му възможни демони и битки.


 

Горе Коментари (1)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
#1 30.05.2013 13:20 racemoza

Re: Великият Гетсби

Поредният тъжен,банален и скучен Холивудски продукт.Нито един от актьорите не се представя на ниво(ще пропусна фактът,че Тоби рядко става за нещо).Ако не сте гледали старата версия с Робърт Редфорд ви я препоръчвам горещо.3D-то е очевидно само,за да ви вземат парите.


Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081