Проектът Флорида

Проектът Флорида


Оригинално заглавие: The Florida Project
Език: английски, испански, португалски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма
САЩ, 2017, 112'
Режисьор: Шон Бейкър
C: Уилям Дефо, Бруклин Кимбърли Принс, Бриа Винаите, Валерия Кото, Кристофър Ривера, Калеб Ландри Джоунс, Мела Мърдър, Ейдън Малик, Джоузи Оливо, Санди Кейн, Мейкън Блеър
Малко преди да почине, Уолт Дисни обявява работното заглавие на новия си проект, което Шон Бейкър заема за своя филм – Флорида.


Освен колосален парк с атракциони (Дисниленд), той включва и дистопичен елемент: автономен град, населен с "експериментална прототипна общност", която да е опитно зайче за иновации. Макар това да не се случва никога, ироничната препратка на режисьора заслужава внимание: неговото малко общество, което живее в бюджетен крайпътен мотел, също е отцепено от голямата картина като несполучлива чернова. Главни герои в нея са саможивата и цинична млада майка Хейли (Бриа Винайте) и 6-годишната ѝ дъщеря Мууни (Бруклин Принс), чийто живот зад гърба на близкия Дисниленд не подминава магиите на детството: игрите, безгрижието, белѝте и най-вече невинното неведение за света на големите, в който и проблемите са пораснали. Точно този поглед, уловен с камера ярко, но и с усет към документалното, прави филма на Бейкър различен. Макар да виждаме добре трудните битки (както във филмите на Кен Лоуч), по-дълбоко от тях стои вярата в доброто – независимо дали в споделения сладолед, грижата на строгия, но сантиментален мениджър на мотела (Уилям Дефо), или в обичта между майка и дъщеря, която е по-истинска от въртележките в увеселителния парк.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.