Улицата на кошмарите

Улицата на кошмаритеЕзик: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, екшън, криминален
САЩ/Мексико, 2021, 150'
по едноименния роман на Уилям Линдзи Грешам
Режисьор: Гийермо дел Торо
С: Брадли Купър, Кейт Бланшет, Руни Мара, Тони Колет, Уилям Дефо, Ричард Дженкинс, Рон Пърлман, Мери Стийнбъргън, Дейвид Стратърн
Интересните времена, в които живеем, карат някои да търсят бягство от реалността в лесно разтворими сюжети с незабавен развлекателен ефект, докато други от нас гасим огъня с огън и умишлено се заравяме в плаващите пясъци на жанровете в по-тъмни краски.


Ако сте от вторите, гротескният ужас на следвоенния роман Улицата на кошмарите, огледан в магическия нео ноар фенер на визуалния концептуалист Гийермо дел Торо, ще ви се стори като голяма лъжица плацебо след треска. Родена от въображението на Уилям Линдзи Гришам, историята се прикачва към своя протагонист Стан (Купър) като сянка и недвусмислено съобщава намерението си да следва траекторията на психологическия трилър от първата минута. След като оставя обвития в смъртни грехове и пламъци роден дом зад гърба си, нашият герой открива призванието си в трупата на пътуващ панаир, където наред с отблъскващи подробности от тайния живот на карнавалните „атракции“ научава и един-два полезни урока по ясновидство и общуване с отвъдното. Няколко години по-късно амбицията и неговите „умения“ в сферата на свръхестествените съприкосновения са му спечелили безрезервното доверие и портфейлите на нюйоркския елит, където обаче се спотайват и други, не по-малко обиграни измамници. Като фаталната Лилит (Бланшет), чието леденостудено излъчване е правопропорционално на решимостта й да присвои огромен къс от златната машина за манипулации на Стан. Разбира се, възмездие има и то тържествува (макар чак два часа и половина по-късно) във финал колкото шокиращ, толкова напоен с мефистофелска предопределеност.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.