Гена Димитрова

Гена Димитрова


Оригинално заглавие: Гена Димитрова
Език: български
Жанр: документален
България, 1983, 64'
Режисьор и сценарист: Рангел Вълчанов
Оператор: Радослав Спасов
Филмът е изграден върху 6 изпълнени от Гена Димитрова арии в оперите Лейди Макбет, Отело, Дон Карлос, Норма, Набуко, Джоконда. От тях само Норма и Набуко са взети от представления – Норма е от спектакъл в Софийската народна опера, а Набуко – от представление на Арена ди Верона през 1982.


Там всъщност усетихме могъществото на нашата певица на сцената. Има наистина нещо поразително, когато човек се изправя пред една 25-хилядна публика и вижда как Гена Димитрова я покорява... Изумително е как от едно село е излязла такава певица. Откъде идва това чувство за стил, за елегантност? Майка й в един разговор ни каза: „Аз съм я родила, ама и природата е помагала”.
Силата у Гена Димитрова идва от соковете на българската земя, от издръжливостта на тези български люде, които са се учили от природата и живота и са предали уроците на сърцето си на Гена. И по моя преценка са ги предали естествено, без усилие. Живата природа никой никога не може да надхитри, закърмената с майчиното мляко сила не може да убие. А богатството на личността идва оттам – от кръвната връзка с народното.”


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.