Жена на война

Жена на война


Оригинално заглавие: Kona fer í stríð
Език: английски, испански, унгарски, исландски
Превод: с български субтитри
Жанр: екшън, трилър
Исландия/Франция/Украйна, 2018, 101'
Режисьор: Бенедикт Ерлингсон
С: Халдора Гейрхардсдотир, Йохан Сигурдарсон, Хуан Естрада, Йорундур Рагнарсон, Сузана Курпенко, Олена Лавренюк, Бьорн Торс
Кога за последно се смяхте на филм за климатичните промени? Сега ще ви се случи – историята от исландеца Бенедикт Ерлингсон с награда за европейско кино LUX е рядко срещана смес от умен, задъхан от съспенс и смешен филм.


50-годишната Хала от Исландия ръководи хор и вярва в силата на гласа не само в песен, но и като протестен крясък. Нейният собствен вик започва, когато тайно от всички в живота си се захваща да реже кабели и да спъва с вандалски актове местната тежка индустрия, която унищожава любимия ѝ див скандинавски пейзаж. Хала се бори като змей и действията ѝ подпалват медиите, в резултат на което преговорите за отваряне на нова фабрика спират. Колкото по-смела става жената-Командо, толкова повече дронове и хеликоптери кръжат в небето и наближават разкриването на самоличността ѝ. Драматичната намеса на правителството в сюжета обаче идва не с чифт белезници, а с писмо по пощата – след дълги опити, Хала най-сетне е одобрена да осинови дете. Сега едно малко момиче от Украйна я чака да реши вътрешния си конфликт – как ще съчетава майчинството с екотероризма си? Допълнително озвучена от сюрреалистични детайли (саундтракът идва от хор в кадър), тази красива и странна смес от жанрове гърми с няколко експлозии, добри шеги и най-вече важната си тема.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.