Кино Култура


Адрес: София, ул. Сан Стефано 22
Работно време: 08:00 - 02:00
След като миналата седмица отвори Книгата, същият екип сега включва прожекторите на Кино Култура – още едно място за артистични срещи, в което вече има и екран (даже три, за да сме точни).

На Сан Стефано Плаза не ѝ е лесно като наследница на фабриката на братя Прошек. От няколко дни обаче постепенно ни става по-драга, като гледаме как на слънцето отпред се подреждат високите столове и маси на бъдеща защитена от комерса зона – новото Кино Култура. Предишните поколения помнят как години наред място със същото име пазеше седмото изкуство между улиците Солунска и Граф Игнатиев, а днес за следващите то се възражда с идея, по-голяма от обичаен филмов салон. Малки спектакли, концерти и всякакви артистични случки, които не намират покрив и сцена другаде, вече са добре дошли на Сан Стефано 22.

Програмата ще бъде пъстра, но интериорът е страстно отдаден на киното. Личи си още по табелата отвън, която кадрира между две ръце името Кино Култура (страхотно лого, поздравления!). С влизането погледът се плъзва по седалките, накацали по стените, напомняйки на старо кино със забравени истории. От тавана блестят прожектори към три стени, на които едновременно ще върви един и същи филм, а под тях 50 клапи с подписите на емблематични режисьори са готови да извикат "Начало!". Една стъпка по-нататък и Анита Екберг ни посреща в черната си рокля от Сладък живот на Фелини, докато наоколо изскачат дребни версии на Дарт Вейдър, Хари Потър, Жокера и цяла филмотека популярни герои. Чудим се колко ли баса бихме изгубили, ако се обзаложим, че ще познаем всеки от тях.

Обратното броене за начало започва в петък, 12 октомври, когато Стефан Вълдобрев пристига с антуража си от Обичайните заподозрени, няколко гост музиканти и плейлист с песни от български филми. След това програмата се разгръща щедро, за да ни даде възможност за бягство сред стативи, филми, хубави разговори и добри коктейли. Идвайте.

Кино Култура е в Сан Стефано Плаза (Сан Стефано 22) и @KinoKultura2018 във фейсбук. Откриването е на 12 октомври от 20:00, вход свободен 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.