Ехо от Банско Филм Фест

Ехо от Банско Филм Фест


25 - 27 юни 2015
Екстремната кинопанорама Ехо от Банско Филм Фест ще отведе бургазлии на едни от най-екзотичните и труднодостъпни места на планетата – Южна Америка, Хималаите, Аляска, Африка, Антарктика, Монголия.


Лентите срещат публиката с удивителните постижения на приключенци от световна величина, изправени пред предизвикателствата на екстремните условия. Част от тях са свързани с бита, изкуството и културата на планинарските народи, някои от които са на изчезване. Филмите са дръзки истории за смелостта, волята, приятелството и променят представите за границите на човешките възможности. Прожекциите и през трите фестивални дни (25-27 юни) са в Експозиционен център Флора с начален час 19:00 и вход свободен.


Програма
:

25 юни, 19:00

Катерачно пътешествие в Аржентина
Франция, 2013, 22' · Реж: Владимир Селие

Гмуркане под полюса
Франция, 2010, 52' · Реж: Тиери Робер
Гмуркане в ледените води на Арктика за изследване на вдъхващата страхопочитание безмълвна вселена под леда. Изящни кадри с висока резолюция разказват историята на тази научна одисея.

От бряг до бряг - частица от сърцето ми
Швейцария/ЮАР, 2005, 52' · Реж: Оливие Обер и Майк Блайт
Разказва за 4-месечното прелитане над Замбези, водопадите Виктория и реките Окаванго и Кенене – от Индийския до Атлантическия океан. По хода му двамата известни пътешественици заснемат кадри, които могат да се видят само в този филм.

Пазителката на планините
САЩ, 2013, 24' · Реж: Алисън Ото
Портрет на Елизабет Хоули и разказ за ключовата й роля в Златната ера на хималайските изкачвания, за решението й да се засели сама в Катманду, където живее по свои си правила и до днес.

Дива вода
САЩ, 2010, 30' · Реж: Ансън Фогъл
Един филм за човешкото общуване с най-дивите планински реки и за куража да влезеш във водовъртежите и бурното течение на побеснялата “бяла вода”.

26 юни, 19:00

Тру дьо фер – Желязната дупка
Словакия, 2011, 55' · Реж: Павол Барабаш
Филм за великолепния природен феномен, какъвто няма никъде другаде на Земята.

Алпите, гледани отгоре – от Енгадин до Цюрихското езеро
Германия, 2012, 52' · Реж: Лиза Едер-Хелд
По пътя си на север хеликоптерът на киноекипа прелита край едни от символите на Швейцария – върховете Айгер, Юнгфрау и Мьонх. В последния епизод край Цюрихското езеро певицата Ерика Щуки демонстрира възхитителна комбинация от йодлери и блус.

Искам
Германия, 2012, 14' · Реж: Йоахим Хелингер
Авторът на филма е влюбен в музиката на френската певица Заз и става помощник в осъществяването на мечтата й: да пее на най-високата точка в Европа Монблан.

Една крачка отвъд – истинската история на Жералдин Фаснахт
Франция, 2012, 58' · Реж: Себастиен Монта Росе
Поглед към живота на практикуващите екстремни спортове "извън сцената".Това е разказ за официалната гостенка на Банскофилмфест през тази година – най-екстремната дама в света, световноизвестната сноубордистка и бейз-скачачка Жералдин Фаснахт.

27 юни, 19:00

Монголия – в сянката на Чингиз хан
Словакия, 2010, 61' · Реж: Павол Барабаш
Един филм, който хвърля мост между миналото и настоящето на далечна и загадъчна Монголия, между времената на всесилния и могъщ владетел Чингиз Хан и съвременността. Поредният филм, доказващ изключителното операторско и режисьорско майсторство на Павол Барабаш – един от най-награждаваните и най-успешните автори на планинарски, пътешественически и приключенски филми.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.