• Международен фестивал на етнографското кино "Око"

  25 - 27 ноември 2022
  На 25, 26 и 27 ноември Международният фестивал на етнографското кино ОКО идва в София, за да разкаже за болестните моменти от историята на Украйна: за Гладомора и Чернобила, за войната от 2014 г. и вече за пълномащабната инвазия от 24 февруари (хрониката на Буча). За украинската история и бъдеще, надежди и мечти.
  Дом на киното
 • Европейско кино за учащи: зимен семестър

  28 ноември 2022 - 19 декември 2022
  Младите почитатели на качественото европейско кино за пореден път се наслаждават на филми с вход свободен в Дом на киното. В четирите седмици преди Коледа гледаме седем филма, всеки от които е представен от различен модератор: проф. Георги Дюлгеров, Надежда Косева, Андрей Хадживасилев и Христо Христозов. След прожекциите се включваме в интригуваща дискусия.
  Дом на киното
 • Награда на младата публика от Европейската филмова академия

  13 ноември 2022
  За 11-та поредна година Дом на киното е домакин на единственото по рода си събитие, в което участват 70 града в Европа на 13 ноември.
  Дом на киното
 • Фестивал на френския филм 2022

  18 - 30 ноември 2022
  За пореден път френското кино заема своята специална ниша в рамките на Киномания със селекция от седем авторски филма, обиколили световните фестивални сцени през последната година, и четири шедьовъра, отдаващи почит на две от големите имена във френската кинематография – Жан-Люк Годар и Жан‑Луи Трентинян. Между 18 и 30 ноември кинофокусът ни попада върху комплексния характер на човешките взаимоотношения и неговото артистично осмисляне – в минало и в сегашно време.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Влайкова, Дом на киното, Люмиер , Одеон, Френски институт - Зала Славейков
 • Киномания: кино с главна буква

  Buy tickets
  17 ноември 2022 - 4 декември 2022
  Последният голям филмов фестивал за тази година – Киномания – се намества в културния календар на София между 17 ноември и 4 декември с подранили коледни подаръци под формата на класическо и съвременно кино, музика, панорами и специални срещи. Вадим червения маркер и започваме да отбелязваме програмните си фаворити отсега.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Влайкова, Дом на киното, Люмиер , НДК, Одеон, Френски институт - Зала Славейков
 • Международен фестивал на портретния филм

  10 - 30 ноември 2022
  На 10 ноември стартира третото издание на Международния фестивал на портретния филм. Тази година той протича под надслова Разгръщане, а това, което се разгръща пред нас, е пълнотата на личната човешка вселена, пречупена през призмата на филмовото изкуство. Гледаме кинопортрети на хора, явления и общности, разделени в шест категории.
  Дом на киното
 • Sofia Game Night 2022

  5 ноември 2022
  На 5 ноември 9 различни града в страната стават поле за всички търсачи на приключения. Пловдив, Варна, София, Бургас, Враца, Сливен, Велико Търново, Перник и Русе са горещите точки на Sofia Game Night 2022, когато компютърни и настолни игри, експерименти, VR, изкуство, събития за деца и градски предизвикателства се подреждат пред нас, за да станем част от тяхната вселена.
 • Панорама на японското кино

  18 - 23 октомври 2022
  Гледаме общо 5 прожекции на японски филми в рамките 33-тите Дни на японската култура в България следващата седмица.
  Дом на киното
 • Cinelibri 2022: Преоткритото време

  8 - 30 октомври 2022
  Тазгодишното издание на фестивала за кино и литература Cinelibri отбелязва 100 години от смъртта на една от иконите на литературния модернизъм - Марсел Пруст. Събитията преминават под мото, вдъхновено от монументалния му роман По следите на изгубеното време. Превръщаме се в детективи и се плъзгаме по стрелката на часовника, за да открием, че тиктака с мощта на вдъхновението и терапевтичната сила на творческия процес. Също като главния герой в романа на Пруст, и ние осъзнаваме, че именно изкуството е единственият антидот срещу безжалостния ход на времето.
  Arena The Mall, Casa Libri, Cine Grand Park Center, Euro Cinema, G-8 Cinema, Влайкова, Дом на киното, Люмиер , НДК, Одеон, Сити Марк Арт Център, Топлоцентрала, Френски институт - Зала Славейков
 • Седмица на скандинавското кино

  3 - 7 октомври 2022
  След двегодишна пауза Седмица на скандинавското кино се завръща със селекция от вълнуващи истории, обединени под мотото Светът на жените. За първи път в програмата са включени и филми от Исландия.

  Дом на киното
 • Минало не минало

  29 септември 2022 - 2 октомври 2022
  Първото издание на 4-дневния фестивал Минало не минало започва на 29 септември в Топлоцентрала и комплекс Гарнизонно стрелбище.
 • София ДокуМентал 2022

  19 - 28 септември 2022
  София ДокуМентал е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права. Третото му издание стартира на 19 септември с Убийството на един журналист - филм, който ни разкрива историята на убийството на словашкия журналист Ян Куциятк.
  Дом на киното, Ларго София, Люмиер , Чешки център
 • Ибероамериканско кино

  13 септември 2022 - 4 октомври 2022
  Институт Сервантес възобновява сътрудничеството си с Ибероамериканския филмов фестивал в Уелба. Програмата представя разнообразието и силата на филмовото изкуство на Ибероамериканския свят.
 • Съдби на жени

  8 септември 2022 - 8 октомври 2022
  В продължение на цял месец се запознаваме отблизо с 11 изключителни съдби на смели и чувствителни филмови героини във Френския институт.
  Френски институт - Зала Славейков
 • Ден на Българското кино

  6 септември 2022
  На празничния 6 септември в Дом на киното ще се завъртят 6 български ленти, а цената на билета за всяка от тях е 6лв.
  Дом на киното
 • Реките на София 2022

  2 - 4 септември 2022
  Тази година отново сме край Владайска река до Лъвов мост за третото издание на Реките на София. В програмата са включени разнообразни събития - от музика и инсталации до модерен цирк и лятно кино, а за финал можем да се приберем с нещо за спомен от арт базара.
 • Седмица на испанското кино

  26 август 2022 - 1 септември 2022
  През последните седмици Дом на киното ни запозна отблизо с италианското и френското кино, та логично идва ред и на испанското.
  Дом на киното
 • Master of Art на открито

  20 август 2022 - 11 септември 2022
  Дойде време за лятното издание на фестивала за кино, посветено на искуството.

  G-8 Cinema, Градинка зад Музей Земята и хората
 • Седмица на френското кино

  29 юли 2022 - 12 август 2022
  В първата седмица на август лъкатушим между жанровете, но един общ фактор ни държи в границите на филмовата писта - любимата ни Франция.
  Дом на киното
 • 100 стола

  14 юли 2022 - 1 октомври 2022
  100 стола поникнаха на хълма над улица Будапеща 1 между 14 и 17 юли. Пространството се преобрази със зеленина, сцена за събития и множество стари столове, спасени от жилища, складове и мазета и изрисувани от талантливи визуални артисти. Новото кулурно убежище продължава да кипи от музика, танци, изобразително изкуство и кино до края на лятото.
  100 стола