Софийски фестивал на науката

Софийски фестивал на науката


11 - 15 май 2011
През втората седмица на май София ще има още един повод да се причисли към културните традиции на големите столици. Благодарение на Британски съвет между 11 и 15 май най-после и тук ще се състои фестивал на науката, приютен в няколко специални шатри в обичаната Докторска градина. Първият Софийски фестивал на науката не само ще популяризира чрез игри, забавни представяния и работилници това, което неправилно сме свикнали да наричаме суха материя, но и цели да привлече малки и големи към идеята, че крачката от култура и ежедневие до наука е пренебрежимо малка.


Фестивалът ще бъде открит ударно от двама от създателите на Големият електронен колайдер (ускорител на частици) на института CERN, и идеолози на екпериментите в него – Лин Еванс и Джим Верди. Елате на 11 май в 20:00, за да чуете и попитате сами какво се случва в най-скъпия, но и най-вълнуващ експеримент на века.
От 11 до 15 май в шатрите в Докторската ще можете да участвате в семинарите, шоу-презентациите и дискусиите на български и чуждестранни учени, които ще демонстрират, че науката стои зад всичко – от фотографията до флирта и рок китарата, от сънищата до сладоледа и белотата на прането.
Много приятна изненада e, че Британски съвет са помислили специално и за най-малките. Във форума има уъркшопи, които ще образоват по увлекателен начин децата от предучилищна възраст като Мокро!, Магическа природа, Морско царство и Доктор Дулитъл. Следват работилници за ученици, които ще им разкажат например как се случва любовта и колко точно тежи (12 май, 18:30) и какви истински магии могат да направят в кухнята.
Научните упражнения постепено се ориентират и към по-зрялата аудитория. Ако сте над 18, не пропускайте Бар Наука – на 12 май от 20:00 приемете поканата за по питие от Програмата и проф. Франк Бърнет от Англия . Франк ще ви запознае и емпирично ще можете да тествате неподозираните дълбини на пъб науката и ще имате още няколколко неочаквани повода да ходите на бар с приятели. Финалът на Лабораторията за слава Famelab 2011 е на 13 май от 18:00, когато ще бъде избрано новото българско лице на науката. В последния ден на фестивала всички са добре дошли да дадат своя принос към почистването на Докторската градинка след 16:00.
Това е само малка част от всички събития на Софийския фестивал на науката – вижте подробна програма на страниците на Програмата, както и в специалното ни издание за фестивала, съвместно с Британски съвет.

Софийски фестивал на науката ще се проведе от 11 до 15 май в Докторската градина, билети от eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.