Menar Film Fest

Menar Film Fest


16 януари 2013 - 7 февруари 2013
Няколко години поред източното филмово изкуство стопляше тъжовните ни зимни дни под формата на фестивала Цветята на Корана. Този януари традицията ще бъде продължена с наследника му Menar Fest, или филмите на Близкия Изток и Северна Африка. Няколко столични салона в продължение на две седмици ще ни сгряват с дервишка мъдрост и мистични пътувания към непознатото.


Игрални филми
Значителна част от фестивалната програма е отделена на игралните филми, като част от тях са акцентирани в програмите На фокус: Кайро и Керван сарай. За своеобразния каучсърфинг в някои от най-екзотичните точки на света ще разберете в Глобален дом (Люмиер, 19 януари, 18:15). Историята за пътешествието на брат и сестра и стигането до вътрешното познание е във филма Вземи красивото с теб (Люмиер, 16 януари, 20:30). Скокът в дълбокото е с Баба Азис (Люмиер, 20 януари, 20:00), където дядо и внучка търсят сбирка на дервиши насред пустинята.

Късометражно и документално кино
Освен пълнометражните ленти ще видим и прилична селекция късометражки, които са концентрирани предимно в уютния Dada Cultural Bar. От тях препоръчваме Moscars Al-Hurria Film Festiwal (27 януари, 17:00), вход свободен. От документалните пък няма да пропуснем Правете хумус, а не война (Люмиер, 19 януари, 14:15), който без излишна драма говори за възможния мир в иначе размирния Изток благодарение на… хумуса.

Без рамка
Съпътстващите събития в програмата на Menar Fest са доста, едно от най-любопитните е изложбата Портрети сред минарета и ръкописи на Ивелин Маринов и Деница Илиева (Червената къща). В Dada пък ще има безплатна демонстрация по рисуване с къна (27 януари, 18:30), както и няколко тематични партита (24, 31 януари). Лекцията на тема Суфизмът: пътят, който води навсякъде е отново в Червената къща на 21 януари от 18:00, точно преди филма Сема: една любовна история.

Билети:
Dada Cultural Bar: 5лв
Euro Cinema:
7лв/ / 5лв за учащи и пенсионери
Люмиер
: 8лв / 5лв за учащи и пенсионери; абонамент за 5 прожекции - 25лв / 15лв за учащи и пенсионери; Fan Pass за всички прожекции - 50лв
Червената къща: 7лв/ / 5лв за учащи и пенсионери; абонамент за 10 прожекции - 50/30 лвза учащи и пенсионери

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081