София филм фест 2014

София филм фест 2014


28 февруари 2014 - 30 март 2014
Дръжте се здраво, защото тези дни в столицата (а не след дълго и в Бургас, Пловдив и Варна) се надига голямата приливна киновълна, наречена София филм фест (28 февруари – 30 март), която ще ни помете с внушителните 160 заглавия от всякакви жанрове и националности, разпределени както обикновено в конкурсни програми, ретроспективи, гала премиери и панорами.


Шеметна надпревара
Макар да знаем, че битката за Голямата награда на СФФ далеч не е най-значимото събитие на фестивала, започваме с нея. Най-малкото, защото тази година сред традиционните 12 претендента за първи път откриваме заглавия от Китай, Индия, Грузия и Палестина. С интерес ще проследим и станалият вече институционален конкурс за български късометражен филм, организиран, както винаги, от Jameson. Тази година точно 90 кратки филма ще се борят за вниманието на международното жури и поощрителната награда на стойност 6 хиляди евро. Продукциите от Балканския регион ще се състезават на отделна писта, а колкото до носителите на Наградата на София – засега знаем единствено, че сред тях със сигурност ще бъде сръбския кинематографист Горан Паскалевич, чийто последен филм ще видим ексклузивно на феста.

Шампиони тежка категория
Убедени сме в качествата на всеки филм от тазгодишната селекция, но няма да крием – няколко конкретни заглавия ще изгледаме с огромно вълнение, защото ги чакаме отдавна и с все по-силно любопитство. Естествено, сред тях попада широко дискутираният, провокативен (?) и гигантски като продължителност епос на Ларс фон Триер – Нимфоманка. В програмата на СФФ ще го видим в две части, наред с почти цялата филмография на режисьора, отделена в самостоятелна панорама.
При всички положения ще сме в зала 1 на НДК на 15 и 16 март, когато за първи път на български голям екран ще бъдат показани Гранд хотел Будапеща (най-новият филм на Уес Андерсън, пристигащ у нас непосредствено след световната си премиера в Берлин) и Великата красота на Паоло Сорентино, който стана любимец на всички престижни европейски кинофоруми до момента.
С повишено внимание отбелязваме и гала прожекцията на Крадецът на книги на Брайън Пърсивал плюс показа на чисто новата (и, признаваме си, лежаща на сърцата ни) екранизация по едноименната повест на братя Стругацки Трудно е да бъдеш Бог.

На българския фронт нещо ново
Част от българските игрални филми, включени в настоящото издание на София филм фест (Вила Роза, Корпус за бързо реагиране 2, Живи легенди), вече са преминали по екраните на страната и то при немалък зрителски интерес. С други, като най-новият проект на Стефан Командарев – Съдилището (копродукция на България, Германия, Хърватска и Македония) ще се срещнем тепърва и то още на откриващата вечер на фестивала. Документалното ни кино, което по правило държи силни позиции по света и у нас, ще бъде представено с осем премиерни заглавия, между които е и най-новото предложение от фабриката за призьори на АГИТПРОП Последните черноморски пирати.

Срещи на народите
С важното напомняне, че освен магия, киното е и индустрия, и тази година в рамките на СФФ се провежда събитието София Мийтингс, събиращо на едно място всички клечки на европейската филмова индустрия. Продуценти, дистрибутори, разпространители, представители на институции и фондове ще се оглеждат за бъдещи инвестиции, а кинотворците, от своя страна, ще омайват чуждестранни фестивални селекционери и селс компании.

Консервирай си билет
Тази година фестивалните билети се продават в симпатични метални кенчета на всевъзможни места – супермаркети, магазини за подаръци, книжарници, барове. За първи път в историята на София филм фест пропуските не са обвързани с конкретна дата или прожекция, а всеки зрител е свободен сам да избере кога и какво да гледа. След като си набавите билет на определена стойност, трябва само да влезете в сайта на фестивала, да си изберете филм и да въведете уникалния код (който ще откриете върху билета си), за да запазите място за избраната прожекция. Същото може да направите и на безплатен номер 0800 18 110 – пак с помощта на своя индивидуален код.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.