Северно сияние

Северно сияние


3 - 11 декември 2014
Петото издание на фестивала за скандинавско кино Северно сияние ще се проведе от 3 до 11 декември в София. Салоните на Дома на киното, Euro Cinema, Одеон и G8-Cinema ще отварят врати за всички, които обичат северната култура.


Програмата на фестивала включва 14 заглавия. Сред акцентите са датският Похищението, отличен с 5 награди Роберт, биографичната драма на Биле Аугуст Мари Кройер, представяща живота на съпругата на известния датски художник Педер Северин Кройер, бунтарският Синовете на Норвегия и номинираният за най-добър филм от Европейската филмова академия Момиче на повикване.
Тази година фокус в програмата са екранизациите. Селекцията е направена съвместно със Софийския литературен фестивал, който ще представи от 9 до 14 декември литературата на Скандинавския север. Премиерно ще бъде показана пълната версия на филма на Лив Улман Кристин, дъщерята на Лавранс, заснет по историческата трилогия на Сигрид Ундсет.
Йохана Синисало лично ще представи на българските зрители един от най-гледаните финландски филми през последните години Желязно небе. В програмата на Северно сияние е включен и филмът Чистка по едноименния роман на Софи Оксанен, която също ще гостува в София.
Специални прожекции в рамките на фестивала ще има култовият На север от слънцето. С десетки награди от международни форуми и хиляди последователи, филмът се превърна в задължителен за почитателите на сърфинг културата. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.