Северно сияние

Северно сияние


24 септември 2015 - 11 октомври 2015
На север киното се ражда при минусови температури, но градусът му по фестивалите е висок. И у нас имаме един, който носи само филми от Скандинавия и Прибалтика – Северно сияние, чиято седма серия започва на 24 септември с 15 премиери. Насочваме ви с личния ни топ 6:


РАЗВРАТ НА МАКС
Фестът се открива пиперливо с този исландски филм (с доста похвали и награди до тук) за скандалната история на депутата Лейфур Сигурдарсон. Негов приятел – премиерът на Исландия! – го принуждава да лекува в клиника слабостта си към алкохола и жените, но един последен купон не оставя никакви тайни за настоящето и миналото му.

ЧАСЪТ НА РИСА
В новия филм на Сьорен Краг-Якобсен (ключово име от манифеста Догма 95) две жени с противоположен мироглед търсят начин да спасят млад мъж пред самоубийство. Лисбет е отдадена на науката, Хелън – посветена на бога, а той – виновен за убийство.

СРЕЩАТА НА ВИПУСКА
Ново шведско кино от режисьор дебютант, но с награди от много фестивали, включително Венецианския. Историята е филм във филма: след като не е поканена на срещата на випуска, известна режисьорка снима филм за въображаемото си прекарване със съучениците, а после им го показва и документира реакциите.

ВИКЪТ НА МУНК
Аудиовизуална бележка за гения на норвежкия художник Едвард Мунк, успял да създаде над 18 хиляди работи за 62 години творчество. Гледаме филма по случай 150 години от рождението му, а от екрана за влиянието му говорят икони като Лив Улман, Марина Абрамович и Трейси Емин.

СИБЕЛИУС
Ян Сибелиус е най-известният финландски композитор, а това е единственият игрален филм за него. Сниман е през 2003 и минава през всички точки от пътя му, започвайки с епизод от финала – погребението му през 1957.

БЬОРК: БИОФИЛИЯ
За финал на фестивала – тотален визуален пир, в който Бьорк изпълнява песни от последния си албум Биофилия на фона на емоционални образи, създадени от световни дизайнери. Имаме бомбастичния шанс да го видим два пъти – на 30 септември от 20:30 в Дом на киното и на 1 октомври от 21:00 в Одеон.
· Пловдив
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.