CineLibri

CineLibri


2 - 19 ноември 2015
Тези дни си говорим за времето и стигаме до мъдрост: когато е твърде студено, за да си покажеш носа навън, най-добре го забоди между редовете на книга или кадрите на филм. Издателство Колибри явно са ни чули, но подобряват формулата и за 25-годишнината си ей сега приготвят най-сладкото зимно 2-в-1. Наричат го CineLibri – фестивал, който събира киното и литературата в екранизации, заредени за показ между 2 и 11 ноември в София, Пловдив и Варна. Честито на Колибри и благодарим за подаръка – разопаковаме го веднага.


Филмите
За десет дни на CineLibri ще прочетем от екрана общо 14 книги – доста повече от купчината, която можем да погълнем за същото време на хартия. Естествено, киното е друга магия и дори да познаваме тези страници, филмите ще ни ги разкажат на нов глас с един хубав бонус – любопитството да следим къде има разминаване, което дава и храна за разговори по-късно вечерта. Като казахме храна, преди всяка прожекция ще има тематични събития с безплатни хапки или глътки за зрителите, а в Дом на киното и Одеон пуканките към заглавията от феста няма да ни струват нищо. Колибри ще бъдат щедри и на книги – на CineLibri екранизираните романи ще се продават с 30% отстъпка.

Програмата минава през няколко страни и много жанрове. Ще видим перлите на Одри Хепбърн в Закуска в Тифани по Труман Копоти. Ще преживеем хапливата истина на Бегбеде, че Любовта трае три години. Ще усетим Шегата и Непосилната лекота на битието на чеха с френско гражданство Милан Кундера. Ще се сблъскаме със стихиите на Фрида Кало и ще опознаем Кустурица, балкански хулиган от Георги Тошев, а децата ще се смеят с Ваканциите на малкия Никола от писателя Рьоне Госини и карикатуриста Жан-Жак Семпе. Одри Тоту ще ни покаже какво е Деликатност по френски според Давид Фоенкинос, който ни гостува наскоро, а кои майстори на словото и камерата ще срещнем на живо сега, вижте в следващия параграф.

Гостите

Започваме с Дъглас Кенеди или най-четеният американски писател във Франция. Често го сравняват с Гришам, но и често това не е достатъчно – защото умее да бъде едновременно комерсиален и проникновен, пише увлекателно за самотата на съвременния човек и нищетата на модерния свят, има усет към абсурдното и ирония на висота. В присъствието му на CineLibri ще гледаме филма по романа му Живот назаем – трескав трилър за един успешен адвокат, чийто перфектен живот се срутва като кула от карти и това го тласка към опасни страсти и смяна на самоличността.

Маргарет Мацантини и Серджо Кастелито са семейна двойка, която идва с три филма, режисирани от него по романи, писани от нея. Мацантини е актриса с добра кариера преди още първите й книги да я затвърдят с награди като писателка. Трите романа, които съпругът й филмира, вече са удар и в киното – особено опустошителният Чуй ме (с Пенелопе Крус и самия Кастелито). Ще го видим на CineLibri, както и другите два: Да дойдеш на света, в който една италианка се завръща със сина си в Сараево, където е загинал баща му; и новият Никой не се спасява сам за една дълга вечеря между двойка бивши, която прилича повече на боксов мач с крушета от любов.

Билети 5/6/8лв от ticketportal.bg, cinelibri.com и касите на кината
· Пловдив · Варна
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.