Световен фестивал на анимационния филм

Световен фестивал на анимационния филм


29 - 31 януари 2016
Варна през 1979-а е пристанището, откъдето тръгва нашият световен фест за рисувано кино. В следващата десетилетка всичко върви по вода – зрителите поглъщат картинките жадно, а журито говори с патос за светлото бъдеще на анимацията.


Рокадата през 89-та обаче слага фестивала на пауза, докато няколко герои на жанра не натискат отново копчето play преди няколко години. Ето, вече знаете историята, да видим сега какво има в пакета за 2016 – от 29 до 31 януари Световният фестивал за анимационно кино зарежда близо 50 филма на екрана на Люмиер и тематична изложба Автори-художници на Полуетаж Изток в НДК. Подробностите следват.

Късо, но от сърце
Разделени на две равни половини, 32-та филма от програмата за възрастни са в Люмиер на 29 януари от 17:00 и на следващия ден от 17:30. Започваме с ирландско-британското Междувременно за четирима съграждани, погълнати от лични тревоги, а по-късно потъваме в истории за любовни триъгълници (Мадам и Дева), внушително лицево окосмяване (Мустакът), двама акробати с разногласия извън манежа (Дуо) и още, и още. В селекцията от Европа, Америка и Азия българското участие ескалира до дванайсет филма – сред тях е и нежната Любов с превалявания, за която разказваме тук.

Детското
Срещата на малките с анимацията е централно кръгче в мишената на феста, затова детските работилници са дежурни от няколко издания насам. От 28 до 31 януари в зала 4 на НДК лектори и хлапета ще работят заедно по създаването на филм, а накрая резултатът ще заеме екрана на Люмиер. Иначе "детското" започва на 30 януари от 16:00 – с дължина от 2 до 20 минути, историите са за безформена топка прах и косми, която мрази всичко красиво (Как Сърдел направи ремонт), робот на фотографска мисия и извънземно, което му пречи (Нямало едно време) и още девет от сорта.

Голямата тройка
На 31 януари изпращаме феста с три анимации в стандартен размер. Сред тях ограждаме Песента на морето, която чакаме отдавна да залее голямото бяло платно – вдъхновен от ирландска легенда за тюлени, които се превръщат в хора, филмът е за едно момиче, което се потапя в морето, за да освободи няколко феи. Гледаме го от 15:00, а преди това пътешестваме из мистериозни светове с Магьосникът на равновесието (13:30). Последното заглавие тръгва в 17:00 и е единственото от Испания: трагикомичната пластилинова анимация Обсебен говори за демони, депресия и кървави престъпления, така че без хлапета в залата, моля – категорията е 16+.

Световният фестивал на анимационния филм е в кино Люмиер от 29 до 31 януари. Билетите са 6лв от ticketportal.bg и от касите на НДК.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.