Седмица на испанското и ибероамериканското кино

Седмица на испанското и ибероамериканското кино


1 - 9 юни 2016
Ако вече ви се иска да избягате някъде на юг, не ви трябва друг билет,
освен за тъмния салон – от 1 юни тръгва седмицата на киното с топъл адрес и леснозапалим характер. Случва ни се всяка година от 23 насам, a в тази серия участват 17 филма от 8 точки върху глобуса.


Американецът
Мексико, 2016, 98'
Анимация за цялото семейство за комичното приключение на един папагал от цирка, който заминава за Холивуд, за да търси помощ от своя кумир тв звезда. Причината? Баща му, церемониал-майстор на цирка, е заплашен от банда криминални птици.

В името на дъщерята
Еквадор, 2011, 108'
Имена, думи, библиотеки и малко лудост се събират в разказа за малката Мануела, която е кръстена на баща си, противно на семейната традиция. След една необикновена среща и тя самата е разколебана дали не трябва да се казва Долорес.

Булката
Испания, 2015, 96'
Филм по Кървава сватба на Лорка за любовния триъгълник между младоженеца, булката и техния приятел от детинство Леонардо. С приближаване на сватбата напрежението между тях расте като невидима нишка, която не може да бъде нито обяснена, нито прекъсната.

Испанска афера 2
Испания, 2015, 99'
Притеснен, че дъщеря му се е влюбила в каталунец, Колдо решава да убеди бившия й приятел Рафа да отидат заедно в Каталуния, да сложат край на тази връзка и да върнат момичето вкъщи.

Гутен таг, Рамон
Мексико, 2013, 120'
История 16+ за премеждията на млад мексиканец, който заминава за Германия с парична помощ от един трафикант на дрога и това е само началото на тежката одисея, която го чака в тази страна.

За любовта и други демони
Коста Рика/Колумбия, 2010, 97'
От страниците на Маркес се събужда отново историята от времето на инквизицията. 13-годишната Сиера Мария, ухапана от бясно куче, изглежда обсебена от зли сили според епископа, докато всъщност само иска да разбере какъв е вкусът на целувките.

Клоунът
Бразилия, 2011, 90'
Клоунът Бенджамин, част от трупата на посредствен цирк през 70-те, решава да стане обикновен служител, но скоро разбира, че да разсмива хората е единственото нещо, което умее.

Труман
Испания, 2015 108'
С пет награди Гоя, включително за най-добър филм, Труман е кръстен на кучето, което не се отделя от двама приятели от детинство, срещнали се неочаквано след дълги години. Дните им заедно са незабравими, може би защото им е за последен път.

Моята голяма нощ
Испания, 2015, 100'
Хосе е един от стотиците платени статисти, затворени за седмица в хале извън града, за да снимат празнична програма за Коледната вечер. Напълно отчаяни в тази ситуация, тяхната работа е да симулират радост.

Падане
Испания, 2015, 89'
След 27-годишна връзка смъртно болен мъж кани бившата си съпруга на вечеря в ресторант, за да опита да промени нейния спомен за отношенията им, минали през върхове и спадове.

Прах от вечността
Венецуела, 2011, 100'
Пътешествие в джунглата на Амазонка, което оставя оцелялата от водите на Ориноко Ана гола, безпомощна и уплашена, преди пред погледа й да изникнат странни индиански лица...

Палми в снега
Испания, 2015, 163'
През 50-те двама братя напускат планините на Уеска и заминават при баща си на колониалния остров Фернандо Поо, за да открият колко по-топли и истински са отношенията между хората далече от сковаността на Испания.

Коледна нощ в Барселона
Испания, 2015, 96'
В магическата нощ преди Богоявление няколко души изживяват романтични и луди любовни истории, които понякога придобиват и горчив привкус.

Магнетичното дърво

Испания/Чили, 2013, 78’
Леко мистична история за един емигрант, който се завръща след години в родния си дом и усеща, че там всички са останали закотвени в миналото. В това място сякаш има някаква магия, която ще смени и неговата посока към бъдещето.

Никой не иска нощта
Испания/Франция/България, 2015, 100'
Две жени от различни светове оцеляват заедно в ледената пустош на Северния полюс – богатата и образована Жозефин, тръгнала да търси съпруга си изследовател, и скромно момиче от ескимоското население.

Необикновено сметище
Бразилия/Обединено Кралство, 2010, 99'
Документален филм за изкуството на артиста Вик Муниз, който създава произведенията си от отпадъците, изхвърляни ежедневно на най-голямото сметище в Латинска Америка.

Прожекциите на испанските филми са платени - 5/7лв, а ибероамериканските филми са с безплатен вход.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.