So Independent

So Independent


27 октомври 2016 - 6 ноември 2016
Няма по-специален ефект от вълнуващата история, ни подсеща пак фестивалът за независимо кино – от 27 октомври до 6 ноември с 26 пълнометражни филма и два блока къси разкази.


От тях сега изваждаме напред само 10, които нищо не може да ни спре да гледаме. Между заглавията прескачаме и до Matti'D за виртуалния хъб на феста, който ни настанява безплатно в световете на филми, заснети по тази технология, на 27, 28 и 30 октомври между 18:00 и 22:00.

Първият понеделник на май
Документалната разходка върви по петите на куратора Андрю Болтън и модната царица Ана Уинтур, които споделят заслуги за най-посещаваното модно събитие в историята – изложбата Китай: Видян през лупа и съпътстващата я МЕТ Гала в музея Метрополитан в Ню Йорк. Филмът открива фестивала на 27 октомври в Люмиер от 19:00.

Раждането на една нация
Тежката драма трогна до награди журито и публиката на Сънданс с историята на Нат Търнър – образован проповедник, който укротява непокорни роби по команда и захапва камшика на своя господар, когато не го прави. Постепенно кръвта, която преглъща, смазва ченето му и стиснатите зъби се отварят за захапка.

Големият залог
Сценарият спечели куп награди (плюс Оскар), но историята си е за бой. Разказват ни я Райън Гослинг, Крисчън Бейл, Стив Карел и Брад Пит – аутсайдери, които схващат бутафорията на световната икономика, малко преди тя да рухне през 2009, и искат да правят пари от това. Помним от живия живот, че на финала нямаше победители, но от филма ни става по-ясно защо.

Лов на диви хора
Комедията скача в "храсталака" на Нова Зеландия с Рики – мини гангстер, който отървава Изправителното, като попада във ферма в планината и намира семейство по мярка. Внезапна трагедия принуждава малкия дивак и приемния му чичо Хек (Сам Нийл) да хванат гората заедно, но по различни причини, а цялата страна тръгва по следите им – поотделно и заради недоразумение.

Напълно непозната
Мистерията е наплетена около Алис (Рейчъл Вайс), за която животът е безкраен експеримент с различни лични карти и професии. В кожата на най-новото си Аз тя се връща в живота на стара любов – Том (Майкъл Шанън), за когото срещата е възкресение. Следва обаче шокиращо прозрение: колко добре познаваме хората, които познаваме? Не повече, отколкото ни позволят.

Американски мед
Журито в Кан даде всичките си звезди за историята на Стар (Саша Лейн) – лудо и красиво момиче, което един ден скача в микробус със себеподобни (като Шая Лебьоф) и започва да събира страсти и сладости от отбивки по пътя по примера на новите си приятели – с ръка до рамото в кошера. Облизванията се сменят с обождания и моменти на разсънваща болка с въпроса: дали да не извадя ръката, не съм ли аз пчелата?

Личен купувач
Драма и хорър спорят за надмощие в 105-те минути, с които Оливие Асаяс влезе в ролята "най-добър режисьор" на фестивала в Кан. Кристен Стюарт е момичето с длъжността от заглавието и екстра умения, с които може да се свърже с покойния си близнак. Докато чака контакт с абоната от отвъдното, някой набира нея и я завърта в страх и смут до финала, когато най-сетне се отпускаме на стола.

Швейцарско войниче
Приключение а ла Корабокру­шенецът с награда за режисура от Сънданс, но въображаемият приятел тук се казва Мани и не е волейболна топка, а човешки труп – в ролята Даниел Радклиф. Шокиращата идея е реализирана в комедия, но това не облекчава аритмията на въображението, докато гледаме с едно око.

Корабът Слънчоглед
Игралният дебют на режисьора Васил Горанов ни качва на борда на ку-ку кораб, обитаван от пациентите на д-р Космос – психиатър, който лекува поверените му души, като ги кара да снимат филми и след това ги събира в луд фестивал на късометражното кино (със заглавия като Пенсионерско денс парти).

Invasion
Фантастичната анимация от създателя на Мадагаскар – Ерик Дарнел, разполага рисуваната си реалност във виртуалния хъб на фестивала. С чифт очила и слушалки борим извънземни нашественици, които искат да унищожат земята и да затрият обитателите ѝ. А обитателите са два броя пухкави зайци, което значи, че жанрът на филма е "о, милите".

So Independent е от 27 октомври до 6 ноември в Дом на киното, Люмиер и Одеон.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.