София Филм Фест 2017

София Филм Фест 2017


1 - 31 март 2017
Когато три букви от името му ни стигат, говорим за герой с история – на 9 март София Филм Фест става на 21 с над 150 заглавия на екран оттук до
Пловдив, Варна и Бургас.


Интригата на фестивала винаги е в основния конкурс и кой ще вземе голямата награда, но обикновената публика като нас рядко гледа кино състезателно. И винаги чака филмите, за които вече е дочула. Тази година два такива се изсипват в Музикалната кутия: хрониката Gimme Danger на Джим Джармуш за Иги Поп и The Stooges и документалният разказ за един немислим концерт в Пхенян, Денят на свободата – Лайбах в Северна Корея. Към тях подбираме още 12 заглавия с фестивални звездички и мнение "гледайте ги" от критиката, като не изпускаме и началото – комедийната копродукция Белгийският крал, която стартира СФФ в 19:30 на 9 март в Зала 1 на НДК.

ЛУННА СВЕТЛИНА/ Moonlight

Инди драмата на Бари Дженкинс, започнала живота си като пиеса, идва към нас малко след като взе (не безпрепятствено) Оскара за най-добър филм. Светлината в нея сочи към чернокожия Шайрон, който открива себе си като гей мъж – докато светът държи камък срещу избора му, той е първият, който трябва да го приеме.

АЗ, ДАНИЕЛ БЛЕЙК/ I, Daniel Blake
"... съм отчаян гражданин на Великобритания", казва новият филм на Кен Лоуч (със Златна палма от Кан), който пуска дърводелец и млада майка на две деца по стръмното нанадолнище на британската бюрокрация, чието дъно ни оставя някъде между безсилието и неочакваната ирония на живота.

СЛЕДИ/ Spoor
Полякинята Агнешка Холанд е важен гост на фестивала със своята Сребърна мечка от Берлинале за този трилър. Следи поставя под лупа серия от мистериозни убийства на ловци, за да зададе особен въпрос: възможно ли е животните да отмъщават за нашето насилие?

РАЙ/ Paradise

Андрей Кончаловски поставя камерата си във времето на Втората световна война, за да проследи как офицер от СС, французин от Съпротивата и рускиня със синя кръв пресичат пътя си, докато омразата зад тях неусетно расте до отчаяна нужда от любов.

ТОНИ ЕРДМАН/ Toni Erdmann
Немската трагикомедия на Марен Аде беше номинирана за чуждестранен Оскар за своята история-от-днес. Един баща с фриволно чувство за хумор решава да "спаси" сериозната си дъщеря от корпоративното кресло, в което е заседнала, но дали това желание е достатъчно да построи мост между двете поколения?

ДРУГАТА СТРАНА НА НАДЕЖДАТА/ The Other Side of Hope

Какво се случва, когато фински търговец и сирийски бежанец седнат на една маса? Не е начало на виц, а на сладко-солена комедийна драма за приятелството, разказана от Аки Каурисмаки, който намира човешкото от другата страна на новинарските дописки.

НЕПОЗНАТОТО МОМИЧЕ/ The Unknown Girl

След Два дни, една нощ братя Дарден обръщат поглед към млада лекарка с амбиция на отличник, която е погълната от чувството си за вина – защото не отваря вратата си на непозната жена, която умира скоро след този свой последен вик за помощ.

ЖЕНАТА, КОЯТО СИ ТРЪГНА/ The Woman Who Left
Черно-белият ноар на филипинеца Лав Диас отскоро има Златен Лъв от Венеция и държи редки 100% здрави домати от Rotten критиката с историята си за погрешно осъдена жена, която се бори с яростта и прошката след 30 години, прекарани в затвора.

АЛТАМИРА/ Finding Altamira

Британецът Хю Хъдсън (с четири Оскара за режисура) идва заедно с историческия си епос за испански археолог (Антонио Бандерас) и неговата дъщеря, които откриват скални рисунки в скрита пещера. Когато става ясно, че са на 10 000 години, църквата насочва гнева си към тях в името на библейската истина за сътворението на света.

НА ВСЯКА ЦЕНА/ Hell or High Water
Съвременният уестърн на Дейвид Макензи (с 4 номинации за Оскар) събира двама братя, изиграни от Крис Пайн и Бен Фостър, след дълга раздяла. Общата им цел днес е да оберат банка, която заплашва семейната им земя, а зад бързите действия на преден план четем история за лоялност, загуба и изкупление.

ЖИВЯЛ СЪМ И ПО-ДОБРЕ/ It's Not the Time of My Life

Саболч Хайду пристига на фестивала от Унгария с трагикомична история за семейство с хиперактивно дете, което стои на ръба на нервна криза и се пита как така неусетно животът стига своята "средна възраст".

ИМПЕРАТОРЪТ/ March of the Penguins 2: The Call
Помните ли как хиляди императорски пингвини напускат сигурния си дом, за да тръгнат по лед към единственото спасение за вида си? През 2006 Луи Жаке взе Оскар за тази документална история, а сега се връща в Антарктика, за да разбере докъде е стигнал походът 10 години по-късно.

София Филм Фест е от 9 до 31 март, 6/8лв
Търсете отново билетите в кен, включително петте златни за всички прожекции, както и офертата 4pack в магазините на Lidl
Още информация на siff.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.