Kинотека - фестивал на полското кино

Kинотека - фестивал на полското кино


18 - 29 септември 2017
Първата Кинотека пълни цяла седмица с игрални и късометражни филми, за да ни сближи с полското кино от днес и класиката на Анджей Вайда от вчера.


Докато на екрана в G-8 се зареждат истории от 50-те до сега, във фоайето гледаме изложба на полски филмови плакати, а на 29 септември слагаме точка в Sofia Live Club с филм и джаз концерт с музика на филмовия композитор Кшищоф Комеда.

Тайният съюзник
Романтичен трилър по новелата на Джоузеф Конрад (негов разказ вдъхновява и Апокалипсис сега), в която млад капитан потегля на пътешествие в Южнокитайско море с ръждясал кораб, разбунтуван екипаж и мистериозен беглец на борда.

Моите дъщери-крави
Във втория си пълнометражен опит полският режисьор Кинга Дембска събира две напълно различни сестри, които, въпреки взаимната си непоносимост, трябва да се справят заедно с болестта на своята майка.

Карт бланш
Истинската история на уважаван гимназиален учител, който крие от всички, че постепенно губи зрението си. Въпреки диагнозата, той продължава да преподава, за да помогне на учениците си с изпитите не само в класната стая.

Кампер
Комедия с няколко нюанса тъга за двама тридесетгодишни, които някога са били лудо влюбени, но сега трябва да решат дали да продължат заедно. Тя е амбициозна готвачка, той – безгрижен геймър, но в уравнението има и трети, който разваля картината.

Клубът на пътешествениците
Корнел е обикновен тийнейджър, който прекарва времето си пред компютъра, но щурият му чичо го въвлича в истинско приключение с търсене на съкровище, скрито по време на Втората световна война.

Етюди на Анджей Вайда
Пет късометражни етюда на полския режисьор с Оскар за цялостен принос към киното. Какво сънува детето, когато Сталин умира, как оцелява грънчарско градче и как изглежда 21 век по сценарий на Станислав Лем?

Документални филми на Вайда студио
Четири документални истории от учениците на Анджей Вайда. Гледаме как охлювената индустрия се развива в Полша, докато 3000 човека се нанасят в 15-етажна сграда, как възрастен скулптор живее в хармония със самотата и как няколко семейства се борят за децата си в клиника Будилник.

Комеда, Комеда
Документален филм за живота и творчеството на композитора на филмова музика Кшищоф Комеда през погледа на семейство и колеги, сред които и Роман Полански и Анджей Вайда.

G-8 Cinema - вход свободен, Sofia Live Club - вход с покани от Полския институт

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.