Sofia Biting Docs

Sofia Biting Docs


2 - 12 октомври 2017
Sofia Biting Docs захапва 10 дни от календара ни за октомври с 13 документални филма по темата Аскетизъм срещу Хедонизъм. Кой къде попада, разпределяйте с параграфите отдолу и намествайте в дните си между 2 и 12 октомври.


Байшада никога не се предава
От няколко дни светът гърми да избягваме Рио де Жанейро, но неговата област Байшада се заобикаля от десетилетия. "Една от най-опасните точки на планетата" държи туристите далеч от гетото, но не може да спре изкуството вътре – то надвиква лошата репутация с артистите от проекта Baixada Nunca Se Rende, който идва да разтърси и нас с "Хей, в периферията сме само по география – изкуството ни е в сърцето".

В света на Гивън
Гивън е 6-годишният хавайски тип, който живее наяве мечтите ни за изрусели от слънце коси и винаги-на-път пети. Заедно с родителите си обикаля 15 държави от 6 континента за 14 месеца, а ние потъваме в неговото приключение с разказите, впечатленията и развинтеното му въображение.

Деца в чата
Ако на 12 имаш 120 000 последователи в YouTube, знаеш какво е хейтър, но какво ли е приятел? Ако си на 13 и не излизаш от вкъщи, за да играеш в мрежата, разбираш ли какво е "у дома"? Около тези въпроси се въртят историите на три чешки деца, които имат един адрес на местоживеене: www. Не е ли необятната мрежа всъщност кутия?

Испания за един ден
Влизаме в ежедневието на Пиренеите с над 20 000 местни, които през 2015 започват да изпращат видео дневниците си на режисьора Изабел Коишет (сегмент Бастилията във филма Париж, обичам те; Тайният живот на думите; Животът ми без мен). През 2016 тя ги събира в 78-минутен филм за Испания – такава, каквато жителите ѝ искат да я познаваме.

Култ
Дали ще пронизваме плътта си с пирони, ще изолираме тялото и ума си или ще разравяме мъртвите – няма значение. Различно опитваме да се свържем с Онзи горе, но всички се молим за едно: милост и радост за човечеството. Общата ни вяра е разказана с историите на 25 религии, събрани от 40 филмови екипа под диригентството на Томас Ленън (с Оскар за късия The Blood of Yingzhou District).

Майкъл Алиг: Свръхдоза слава
Да превърнеш клъбинга в професия и цели 15 години да си най-известната парти животина в Ню Йорк – звучи супер и е така до деня, в който заспиваш върху кула от дрога и се будиш осъден за убийство. Срещаме тартора на американските купонджии през 90-те след 17 години зад решетките, за да разберем има ли веселба в живота му сега и за кого се върти днес диско топката.

Минимализъм: филм за важните неща
Да разкараш един куп вещи от дома си, само за да ги замениш с по-малки, по-нови, по-красиви, по-скъпи или повече – не, не е това. Идеята е с ненужните предмети през вратата ти да си тръгнат мислите за времето, парите и покупките, с които се занимаваш, вместо да живееш живота си.

Не ми бъркай в здравето!
След като отровиха въздуха на бизнеса с говеда с Cowspiracy, документалистите Кип Андерсън и Кигън Кън забождат камери в далаверите на търговците на здраве. Те са членове на правителства и здравни огранизации, които без срам крият начини да победим болестите, когато това не им върши работа. Винаги сме го подозирали, а сега анализираме по факти в 97 минути.

Писма от бъдещето
27 минути събират 70 години от миналото на композитора и пианист Виктор Чучков, който от 7-годишен до днес пише музика, която ще ни надживее.

Пожелай ме, ако можеш
Не всеки мъж в инвалидна количка страда от неспособност да прави секс – повечето страдат от липса на ответно желание, защото само вида им парализира жените. Така е и с младия чех Томас, докато не среща жрица на любовта, която се преквалифицира в секс-асистент и обслужва ексклузивно хора със специфични физически нужди.

Свободен час
Традиционно училище с фиксирана програма или алтернативно, в което детето само избира часовете си? В държави, където този избор съществува, сигурно е труден. Една майка, на прага на първия учебен ден на детето си, разговаря със специалисти и възпитаници на двете системи, докато най-верният ѝ жокер я държи за ръка.

Скъпоценният камък
Изкачваме се до будистката ступа в Плана планина, но не по горските пътеки, а по Диамантения път с истории за смисъла на древната практика, символизма на религиозния паметник и неговата специфична архитектура.

Чергодейки
През 2015 Елена Стойчева напуска Виена, влиза в село Дряново с проекта Резиденция баба и изживява паметни моменти (разказани в Ловци на истории). Сред тях е и драмата на заглъхналите родопски станове, които Елена решава един по един да съживява и популяризира идеята си с филм.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.