CineLibri

CineLibri


11 - 22 октомври 2017
От Пушкин и Толстой до Макс Фриш, Октав Мирбо и най‑новите заглавия от рафтовете в Европа – издателство Колибри качва повече от 30 филма със сюжет от книги на голям екран от 11 до 22 октомври.


Пръв на откриването на CineLibri (от 19:00 в Зала 1 на НДК) гледаме психологическия трилър По действителен случай на Роман Полански, който влиза в живота на писателка с вманиачена по нея читателка. Тук вадим десетте най-чакани заглавия, които следим отблизо заедно с критиката.

ИЗМАМЕНИТЕ
Готическата драма по романа на Томас Кълинан (и предишна версия с Клинт Истууд) наскоро спечели на София Копола наградата за режисура в Кан. Историята? Ранен войник от Гражданската война в САЩ (Колин Фарел) попада в девически пансион, където сексуалното напрежение, ревността и лъжите (между Никол Кидман, Ел Фанинг и Кирстен Дънст) растат наравно с внимателната грижа за раните му.

ИЗГУБЕНИЯТ ГРАД Z
През 1925 мистериозен Бермудски триъгълник в Амазония поглъща британския учен Пърси Фосет (Чарли Хънам), който търси там развита цивилизация. По стъпките му изчезват още 100 изследователи, а след тях в мистерията потъва и романът на Дейвид Гран, режисиран днес от Джеймс Грей с фокус върху обсесиите на човека, които винаги предхождат загубването му.

СВЕТЛИНА МЕЖДУ ДВА ОКЕАНА
След Blue Valentine Дерек Сианфранс отново поставя камера в интимността на двойка (Алисия Викандер и Майкъл Фасбендер), която живее на малък остров в океана. Докато погребват поредния си опит за дете, вълните носят промяна – едно бебе в лодка заедно с трупа на баща му. То запълва липсите помежду им, но не задълго – когато майката излиза на хоризонта, щастието и съвестта застават от двете страни на везната.

ВЕЧЕРЯТА
На масата в този камерен трилър (режисиран от Орен Муверман по книгата на Херман Кох) сядат две двойки с голяма порция проблеми: синовете им тийнейджъри са извършили престъпление. Докато охранителните камери са все по-близо до разкритието на хлапетата, възрастните бързо трябва да сервират план за прикритие – има ли смисъл обаче, когато тяхната отговорност на родители е предястието?

ДАМА ПИКА
Руският трилър на Павел Лунгин стъпва върху повест на Чехов, но завърта сюжета около оперна певица, която се връща в Русия, за да постави на сцена Дама пика на Чайковски. Един млад балетист е готов на всичко, за да вземе главната мъжка роля на Херман, а в ръкава си има скрити козове, които вади пред очите ни постепенно.

ФОРТУНАТА
Тази "много италианска драма" на Серджо Кастелито по бестселъра на Маргарет Мацантини носи награда за най-добра актриса (за Жасмин Тринка) в категорията Особен поглед в Кан. Камерата следва стъпките на млада жена с дете и провален брак, която иска да отвори фризьорски салон в покрайнините на Рим. На пръв поглед лесна, задачата се оказва съвсем друга: да защити правото си на щастие и независимост.

СЛУГИНЯТА
Режисьорът Парк Чан Уук (с номинация за Златна палма) връща историята за тийнейджърката Сук Хи обратно в Корея (докато авторът Сара Уотърс я пише за Лондон), където тя се препитава като сръчна и дръзка крадла. Скоро обаче Сук става прислужница на богат измамник и трябва да приложи всичко научено, за да се справи с изненади, тайни, насилие и емоции, които животът ѝ поднася.

ТОНИО
Холандският кандидат за чуждоезичен Оскар е "реквием за една преждевременна смърт", в който писателят А.Ф.Т. ван дер Хайден изследва обстоятелствата около инцидент, отнел живота на 21-годишния му син. За да преживее загубата, той започва да възстановява събитията – първо несъзнателно, а после съвсем умишлено, докато не ги постави в порядък, "който реже като нож".

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДНА КАМЕРИЕРКА
Третият филм по класиката на Октав Мирбо (вече и в нашите книжарници) е режисиран от Боноа Жако, за да върви по петите на Селестин (Леа Сейду) – камериерка, която се справя с капризите и перверзиите на буржоазно семейство, докато търси отговори на важните въпроси в собствения си живот.

МОЯТ ЖИВОТ КАТО ТИКВИЧКА
Тази топла и забавна анимация на Клод Барас (с номинация за Оскар, Златен глобус и Сезар) е преиздадена няколко пъти като роман от Жил Парис за момче с прякор Тиквичка, което след смъртта на майка си е настанено в дом за сираци. Зад майсторския рисунък обаче прозира важна поука, намекната еднакво за човеците на 3 и на 99 – любов и грижа заслужава всеки.
· Пловдив · Варна · Бургас
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.