So Independent

So Independent


26 октомври 2017 - 5 ноември 2017
Новата доза инди истории от света вече е на път към салоните, за да инжектира кино в дните от 26 октомври до 5 ноември с осмия So Independent фест.


87 пълнометражни и куп къси независими филми влизат в шестте категории от програмата, три от които раздават награди – документална, късометражна и игрална. Не сме Кийра Чаплин, нито друг от международното жури, но си позволяваме да извадим крачка напред десетте заглавия, за които ще намерим време, дори когато нямаме.

ЛЪКИ
90-годишният Лъки е атеист, който пуши като фабрика и се огъва в нещо-като-йога всяка сутрин, но един ден смъртта леко го посочва с пръст. Това задейства пътуване към себе си, в което го следваме през сълзи и смях, докато Дейвид Линч гони 100-годишна костенурка в този режисьорски дебют на актьора Джон Каръл Линч (от Фарго). Филмът открива феста на 26 октомври в Люмиер от 18:30.

ПРИЗОВИ МЕ С ТВОЕТО ИМЕ

След Голямото плискане от 2015 режисьорът Лука Гуаданино ни призовава към Оливър – американски студент (Арми Хамър), който се нанася в семейството на 17-годишния Елио в Италия, за да учи арт история от баща му. Лятото трупа чувства между двамата, превръщайки ги в магнити с промениливи полюси, които редуват сладко привличане и болезнено съпротивление в история за любов, както всички я преживяваме: едновременно първа, последна и вечна.

САМБА

Най-добрият филм от феста в Квебек изпусна статуетка в Трайбека, но спори за такава у нас с юмруците на Сиско – затворник, който след килия в САЩ се връща в родната Доминика и бори живота на улицата с бой. Екс боксьор от Италия го забелязва и качва на ринга с надеждата да отупа каръка от съдбата и на двамата.

СТОКХОЛМ, МОЯ ЛЮБОВ
Визуална ода за града илюстрира изцелителната разходка на Алва по улиците на Стокхолм до едно трагично кръстовище от спомените ѝ, а ние вървим по петите на актьорския дебют на Нене Чери, подръка с нейна нова музика и стари звуци от Бени Андершон от ABBA.

МЯСТО ИМА ЗА ВСИЧКИ
С награда за сценарий от Трайбека, филмът на Ангъс Маклоклън (сценарист на Junebug) ни настанява в историята на Тери Кини (от Фарго) и Ейми Райън (от Gone Baby Gone) – брат и сестра, които губят баща си и трябва да пазят земите му от трима братя, чието семейство е обработвало тютюна върху тях с десетилетия.

АЛЯСКА В РОКЛЯ
89-минутен разказ за Лео – работник в консервна фабрика в Аляска, който мечтае да смени рибените люспи с пайети, а боксовите ръкавици – с микрофон, и да стане кралица на нощта. Дали обаче само провинциалната реалност му пречи?

АД НА ЗЕМЯТА: ВЪЗХОДЪТ НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА
Камерата на документалистите Себастиян Юнгер и Ник Куестед дълбае под повърхността на новинарските емисии с интервюта с анализатори, журналисти, държавници и дори ИДИЛ лидери, за да извади отгоре фактите и връзките, превърнали света в ратай на тероризма.

ЗМИЕУКРОТИТЕЛЯТ
Докато днес Холивуд се чуди как да се разправи с Харви Уейнстейн, боливудската звезда Амир Хан от години действа за промяна на отношението към жените не само в бизнеса, но в цяла Индия. Следим успеха му в 48 минути от документалната програма на феста.

В ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ТИШИНАТА
В града и глобалното онлайн село трудно намираме мир за сърцето. Как да прогоним шума, как ни влияят звуците и защо ни трябва липсата им, гледаме в медитативния проект на документалиста Патрик Шен. Лентата е в So Спорт селекцията на феста и преди да помислите "как така?", отговаряме: не е ли днес тишината борба?

БЛАГОДАРИМ ЗА ДОБРАТА СЛУЖБА
Сценаристът на Американски снайперист Джейсън Хол е отново на фронта с Майлс Телър (от Камшичен удар) – войник с нос за опасностите, който му помага да се върне жив у дома. Медалите от войната обаче не вършат работа в цивилния свят и оцелелите братя по оръжие агонизират в опит да рестартират живота си. Ако изобщо е възможно.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.