Master of Art

Master of Art


12 - 30 април 2018
От 12 до 30 април минаваме на документална честота с кинофестивала Master of Art, за да надникнем зад фасадата на изкуството – от архитектурата и дизайна, литературата, фотографията и изобразителните изкуства до музиката, танца, театъра и кулинарията. Будим апетита ви за предстоящите 77 филма с 13 избрани хапки.


Животът като анимация
Трогателният филм на Роджър Уилямс (с номинация за Оскар и награда за режисура от Sundance) следи порастването на Оуен Съскинд – момче, което на 3 потъва в тежък аутизъм, но се връща в света на родителите си с помощта на диалози от анимации на Дисни.

Константин Гърчич – дизайнът е работа
Колко труд изисква създаването на един обект от първите щрихи на концепцията до стружките при производството му, разбираме за година с един от големите новатори в продуктовия дизайн – Константин от Мюнхен, започнал със стол и лапма, които днес са експонати в МоМА.

Лица, места
Обрала документалните награди в Кан и Торонто, 89-годишната Аньес Варда от френската Нова вълна записва с камера пътешествието си с 33-годишния графити артист J.R. из френската провинция, където двамата търсят лица и места, развивайки необикновено приятелство.

Рем Колхаас
Гений, звезда или провокатор, холандецът променя и света ни, и ролята на архитекта в него, а синът му Томас Колхас го следва три години, за да направи този филм – шанс да надникнем в ума на Рем, докато обхождаме сградите му през очите на техните обитатели.

Антоан дьо Сент-Екзюпери, последният романтик
Колко знаем всъщност за човека, написал Малкият принц? Филмът на Мари Брюне-Дьобен тръгва по следите на живота му, за да разбере повече – от приключенията му в Париж и Южна Америка до личните му истории, приятелства и трагедии.

Вич – един евреин в сърцето на Третия Райх
Как е възможно еврейски мим да излезе на сцена пред целия нацистки елит и все пак да е жив? Дали това е смелост, хитрост или пък смехът го спасява от Холокоста? Повече от половин век по-късно дъщеря му сглобява цялата картина, за да намери отговори.

Етгар Керет: по действителен случай
В биографичния филм на Стефан Каас и Рутгер Лем, животът на израелския писател заприличва много на неговите текстове – смес от измислици и факти, в която най-важно от всичко остава да разказваш добре историите си.

Лигата на екзотичните танцьорки
Провокативният и интимен филм на Рама Рау отмества завесите към бурлеската в златните ѝ години през историите на няколко легендарни танцьорки от 60-те, които разказват от гримьорната за светлината на прожекторите и тъмните страни на тази сцена.

Душа
Каква е разликата между двама готвачи, удостоени с три звезди Мишлен? В случая – колкото между сол и захар, защото за младия авангарден Енеко Ача и 91-годишния традиционалист Джиро Оно кухнята означава различно нещо, макар и двамата да подправят ястията си с душа.

Мосю Майонеза
Филип Мора – австралийски художник и режисьор, се връща в Европа, за да разплете невероятната история на семейството си: от нелегалната роля на баща му във Френската съпротива (с кодово име Мосю Майонеза) до бягството на майка му от Аушвиц.

Октомврийската революция и руският авангард

Марджи Кинмонт (взела БАФТА за сериите си Naked Hollywood по BBC) се фокусира върху период в историята на руското изкуство, когато артисти като Шагал, Кандински и Малевич трябва да държат на своето, за да преживеят сталинисткия реализъм.

Ръцете на душата
Питали ли сте се кой изработва скулптурите на Микеланджело през 16 век, на Хенри Мур през 20-и или на Деймиън Хърст и Джеф Кунс днес? Отговорът неочаквано е един за всички – няколко поколения занаятчии в тосканското селце Пиетрасанта.

The Happy Film
Възможно ли е да тренираш ума си, за да бъдеш по-щастлив? Това пита австрийският дизайнер Щефан Загмайстер, правил обложки на The Rolling Stones, преди да потърси отговор с медитация, терапия и наркотици, докато животът сам го доближава до него.

Фестивалът Master of Art е от 12 до 30 април в Люмиер Лидл, Одеон, Дом на киното, Cine Grand, Euro Cinema и G-8 Cinema, билети 6/8лв

· Пловдив · Варна
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.