Седмица на скандинавското кино

Седмица на скандинавското кино


24 - 30 септември 2018
Документални и игрални заглавия от Норвегия, Дания, Литва, Финландия и Швеция отново се събират в Дом на киното от 24 до 30 септември.


Blind
В новия си апартамент в Осло една незряща жена постепенно създава балон от своите фантазии, но дали историите ѝ са измислица, или така изглежда пълната слепота?

Бярке Ингелс – времето на архитекта
Следим датския архитект от 2009 до 2016, когато се опитва да завърши най-големия си проект – да построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци в Ню Йорк.

Готини хора
Документален поглед върху тренировките на първия сомалийски отбор по хокей с топка в борбата му да стигне до Световното първенство в Сибир през 2014.

Емилия
През пролетта на 1972 младите хора излизат по улиците на Каунас, за да поискат свобода за Литва. Сред тях е и бъдещата актриса Емилия, но една нейна тайна от миналото ще изложи на опасност каузата и приятелите ѝ.

Лято с Моника
Романтична драма на Ингмар Бергман от 1953 за наивния Хари и изкусителната Моника, които бягат от потискащия град за едно лято на изолиран остров. Когато са принудени да се върнат обратно обаче, вече нищо не е същото.

Оптимистките
Документален филм за необикновен волейболен отбор от норвежкия град Хамар, съставен от жени на възраст от 66 до 98, които след 30-годишна тренировка са готови за първия си мач.

Том от Финландия
Тоуко Лааксонен е известен с еротичните си рисунки, вдъхновили цяло гей поколение, но кой е човекът под кожените дрехи? Гледаме пътя му от консервативна Финландия през 50-те до сексуалната революция в Калифорния.

Ще дойде денят
Датска драма по истински истории от дома Godhavn, където агресията и унижението са част от всекидневието на децата, станали жертва на насилие, сексуален тормоз и медицински експерименти.

Билети от касата или сайта на Дом на киното за 6/8лв


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.