Sofia Biting Docs

Sofia Biting Docs


1 - 10 октомври 2018
Sofia Biting Docs разкъсва на парчета безразличието ни по 14 теми с толкова на брой документални филма под общия знаменател Спътник на душата. Срещаме ги в Дом на киното, G-8 Cinema и Euro Cinema между 1 и 10 октомври срещу 6/8лв за билет, а надолу разкриваме плънката под заглавията.


В КАБАДИО ВРЕМЕТО ТЕЧЕ НА БОС КРАК
Кабадио е мюсюлманско село в размирна част на Сенегал, в което контрабандата цъфти, магията е култ, а съдбата на всеки определят духовните водачи марабути. И докато малкото християни избират светското училище заради уроците по френски, останалите местни вярват, че религиозното готви най-добре децата им за живота.

В ЦАРСТВОТО НА БЪРНИНГ МЕН
Хиляди ежегодно вдигат наново временния град Блек Рок в пустинята в Невада, за да прекарат там седмица, пълнейки района с парти настроение и неконвенционални арт форми, преди да подпалят огромна скулптура на човек. Вливаме се в тази общност, за да опознаем отвътре феста, съществуващ на границата между фантазията и реалността.

ГРАДИНАТА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
Пред режисьора Борислав Павлов и продуцента Силвия Павлова (които представят филма си и на двете дати) монаси от Зографския манастир на Атон рисуват, шетат и обсъждат ежедневни чудеса (като загадъчната поява на една икона преди 30 години), а ние оглеждаме полуострова, на който от поне хилядолетие не е стъпвал женски крак.

ДОНЕСИ МИ ТИБЕТ У ДОМА
Когато един баща отнася в гроба мечтата да стъпи на тибетска земя, синът му решава да я сбъдне за другите тибетци в изгнание. С 20 тона тамошна пръст той минава контрабандно три граници, за да сглоби в Индия инсталацията Нашата земя, нашият народ, позволявайки на хиляди като баща му за малко да се почувстват у дома.

ИСТОРИИ ОТ БЯЛАТА СТАЯ
Телефоните, компютрите и телевизорите са неизменна част от живота днес, а в направата им участват над 1000 токсични материала, които тровят и нас, и околната среда, и сглобилите ги работници. Оранизацията SHARPS от Южна Корея се занимава с правата на последните и през окото на анонимен режисьор показва историите на 23-ма души, дълбоко засегнати от електронната индустрия.

ЙОГА: АРХИТЕКТУРА НА СПОКОЙСТВИЕТО
Майкъл О‘Нийл четвърт век снима за Vanity Fair, Fortune и Glamour, но богатството и блясъкът така и не му донасят щастие. Докато една беда не преобръща живота му и не го пали по йога, покрай което тръгва да търси духовните си учители в Индия и Тибет. "Пътят беше река, а целта беше да си във водата", описва експедицията си в 87 минути.

КЕТЕРМАЯ
Базираният във Великобритания Лукас Йенджеяк идва на феста с филм за живота в бежански лагер в Ливан, където хлапета играят и мечтаят далеч от ужасите в Сирия. Звучи като щастлива развръзка, но от кадрите лъха на загубени близки, дом и образование и на спомени, чието място не е в детската глава.

МОМИЧЕТО, КОЕТО МИ СПАСИ ЖИВОТА
През 1991 семейството на Хогир Хирори се мести от Ирак в Швеция. 23 години по-късно той се връща обратно да запечата историите на язидите, тероризирани от ДАЕШ. За да се погрижи за превито от болка момиче, той отказва мястото си в хуманитарен хеликоптер и това е избор, който променя завинаги живота и на двамата.

МОРЕТО НИ ГЛЕДА ОТДАЛЕЧ
93-минутен тур из забравен къс от южното испанско крайбрежие, където мирише на огън от шишарки, изгревите идват с въдиците на рибарите, водата рисува причудливи форми в пясъка, а под дюните е погребана легендата за изгубена древна цивилизация.

ПЪТЯТ НА САНТЯГО: ПЪТЕШЕСТВИЕ НА ДУХА
Хиляди поемат ежегодно по поклонническия път към Сантяго де Компостела в Испания (където лежат останките на светеца Яков Зеведеев), за да усетят приключенската енергия под петите си и да изцерят душите си, обръщайки се навътре към себе си. Как Пламен Симеонов минава Камино гледаме премиерно, както и в негово присъствие на 1 и 2 октомври.

СКОК КЪМ КАН
След 2 години в затвора Юлиус е готов за свободата, но на изхода там не го чака никой. В главата му се връща дочута история за непрокопсаник, който отишъл в Кан и станал кинозвезда и, решен следващият такъв непрокопсаник да е той, Юлиус застава край пътя, за да го качат на стоп – към фестивала и бляскавото бъдеще.

С ТУК-ТУК ИЗ ЕТИОПИЯ
18 пътешественици се разпределят в 3 моторишки, за да изминат 2500км из Етиопия – от Адис Абеба до долината на Омо, а по пътя срещат жени, които понасят стотици удари, за да спазят племенните традиции, и момчета, които прескачат биволи, за да станат мъже. В края на експедицията с тях заедно откриваме, че не е страшно да се губиш и да живееш бавно.

ЧЛЕН 18
Този член от полската конституция гласи, че брачният съюз е валиден само между хора от различен пол – силен коз в полза на анти-ЛГБТ движенията. Филмът прави опит да обясни как така Полша още няма закон за еднополовите бракове почти 30 години след идването на демокрацията.

STRIKE A POSE
През 1990 Мадона избира 7 танцьори (6 от които гей) за турнето Blond Ambition. И на сцената, и във филма В легло с Мадона те заявяват себе си смело пред света, но сега най-после застават отново пред камера да говорят открито за възходите и паденията си. Преди прожекцията Воугинг батальонът на колектив Куиър отряд ни подгрява по темата с танцов пърформанс.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.