София Филм Фест 2021

София Филм Фест 2021


11 март 2021 - 11 април 2021
София Филм Фест навършва четвърт век и точно от толкова време въздейства на (под)съзнанието ни по съвсем реален начин. Тази година фестивалът е „юбилеен, хибриден и в пандемия“, но пък за сметка на това е в две части.


Първата ни очаква под формата на конкурсни програми между 11 и 31 март с повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия и над 20 късометражни филма, които ще са достъпни едновременно онлайн (на платформата Festival Scope/Shift 72) и в киносалоните с повишено внимание към противоепидемичните мерки. Втората получаваме във вид на специално издание по-късно през годината, когато фокусът ще падне върху международните гости и филмите, представени от тях.

БЪЛГАРСКА СЛЕДА
Както обикновено, новото българско кино има запазено място в програмата на СФФ. Доказателство е откриващото заглавие: последният филм на Камен Калев – Февруари, селектиран на миналогодишния фестивал в Кан. Четвъртият пълнометражен проект от режисьора на Източни пиеси проследява една човешка история през няколко десетилетия – на пръв поглед предопределена и монотонна, но неизменно съпроводена от невидима сила. За първи път българската публика ще се срещне и с Петя на моята Петя на Александър Косев, изследващ връзката между поетесата Петя Дубарова и нейната съвременна „двойничка“, поставени в ситуация на съдбовен избор. Пълнометражният дебют на Павел Веснаков Уроци по немски пък проследява два дни от живота на един мъж, загубил своята идентичност и взел нелекото решение да емигрира от родината. Драмата доминира и в новия филм на режисьора и сценарист Димитър Радев – Рая на Данте, където няколко тежки житейски обрати се превръщат в повод за търсене на изгубения смисъл и възможност за различен избор. Двойствено е и възприемането на понятията в Сбогом, Джони (създаден по едноименния роман на Марин Дамянов), където героите вървят по тънката граница между „спасяване“ и „обсебване“.

ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ПРОГРАМА
Когато имаш репутацията на едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа, битката за голямата награда задължително е оспорвана. По традиция за титлата Най-добър игрален филм на София Филм Фест се борят 12 участника, два от които тази година са български (Петя на моята Петя и Уроци по немски). Сред останалите потвърдени претенденти откриваме Черната котка (The Black Cat) – втория пълнометражен опит на иранския режисьор Карим Мохамад-Амини, разказващ за консервативните традиции и настоящата реалност в Иран, пречупени през погледа на младото, бунтарски настроено поколение. Дебютантът в игралното турско кино Баръш Сархан скача в дълбоките води с трилъра Шоуто на Джемил (The Cemil Show), където съдбите на филмов персонаж и актьор се преплитат в мрачна история за пагубния чар на славата. Унгарският представител – Разлом (Ravine) – също е първи пълнометражен проект за режисьора си Балаш Краснахорка. След пауза от 17 години филмът поставя своя главен герой в изходна ситуация, за да акцентира върху взаимоотношенията между баща и син, но и да даде шанс за изкупление.

БАЛКАНСКИ КОНКУРС
Международното жури на юбилейния София Филм Фест ще избере най-добрия измежду 13 филма от Балканите, състезаващи се в тазгодишното издание. Тук задължителен е Quo Vadis, Аида? (Quo Vadis, Aida?) на най-успешната босненска режисьорка Ясмила Збанич, описващ едно от най-трагичните събития от недалечната европейска история: избиването на 8 000 момчета и мъже по време на геноцида в Сребреница през юли 1995. Оглеждаме се и за най-новия филм на режисьора Далибор Матанич – Зора (The Dawn), където до болка познатата тема за общностите, разделени по идеологически и религиозни причини е разработена с помощта на алегорията. Трогателните любовни истории също намират място в тази категория, доказват словенският режисьор Мирослав Мандич и неговият Сан Ремо (Sanremo), където главният герой успява да възвърне фрагменти от безвъзвратно избледняващата си памет благодарение на... една песен.

СПЕЦИАЛНА ПРОГРАМА
Възможността да запознаят широката публика с различни школи и направления в киното винаги е била приоритет за организаторите на СФФ и тази година няма да е изключение. Сега на фокус е Новата вълна в киното на Чехословакия и в частност – творчеството на един от най-значимите представители на Чешкото чудо – режисьора и сценарист Павел Юрачек. В програмата на фестивала Чешкият център прожектира селекция от седем филма, създадени от и в съавторство с Юрачек със субтитри на български и свободен вход.

Още подробности и пълната програма на фестивала са на siff.bg
Информация за билети търсете на siff.bg/bilet и на безплатен номер 080018110

програма

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.