Master of Art 2021: Пролет

Master of Art 2021: Пролет


22 април 2021 - 3 май 2021
Фестивалът Master of Art отново ни предизвиква да търсим връзките между киното и останалите изкуства в специална подборка документални заглавия, посветени на артистични подходи, творчески търсения и културни разновидности в сферите на архитектурата, дизайна, изобразителното изкуство, музиката, театъра и фотографията. След силно онлайн издание през февруари селектираните пълнометражни филми и част от кратките продукции от програмата се завъртат из арт кината в София – вижте кои хванаха окото ни.


КЛАУДИЯ, МИСТЕРИОЗНАТА
Режисьорите Мари-Доминик Монтел и Кристофър Джоунс предлагат интимен поглед към живота и ролите на кино-легендата Клаудия Кардинале. Кариерата на актрисата е върволица от филмови шедьоври, а образите, в които се превъплъщава, почти сто на брой. Но макар публиката да е допусната до чувствата и вътрешния свят на героините й, личният живот на родената в Тунис звезда остава загадка. Какво се крие зад мистерията разплитаме почти по протежение на час в тази детайлна документална биография.

МОДИЛЯНИ И НЕГОВИТЕ ТАЙНИ
Художникът бохем Амедео Модиляни завещава на света едни от най-разпознаваемите и високо оценявани творби в съвременното изкуство, но не оставя след себе си нито кореспонденция, нито теоретични трудове, нито конкретни доказателства в подкрепа на митовете, обкръжаващи личността му. Сто години след неговата смърт филмът на французина Жак Луей използва основите на научно изследване, за да разкрие подробности от живота на артиста, проучвайки ключови за него места, връзки и творчески влияния.

АЛВАР ААЛТО
Това е завладяващо пътуване във формата на документален филм из живота и творчеството на един от най-великите модерни архитекти – Алвар Аалто. Филмът разкрива за пръв път съкровената любовна история между Алвар и съпругата му – архитектката Айно Аалто. В тяхната философия "малкият човек" е винаги в центъра. Ще се потопим в колоритната история на модернизма, където ще срещнем Рокфелер, Льо Корбюзие и Ласло Мохоли-Наги. Ще се озовем във филмово пътуване из техния творчески процес и иконичните им сгради из целия свят. Ще посетим проектираните от тях сгради във Финландия, библиотека в Русия, частният дом на колекционер на изкуство край Париж, павилион във Венеция и много други уникални места.

ЕДУАРД И ДЖО ХОПЪР: НЕСДЪРЖАНАТА ТИШИНА
"Някой ден ще напиша истинската история на Едуард Хопър. Никой друг не би могъл, той като никой не познава така добре характера му. Той е напълно достоен да бъде описан от Достоевски." Джозефин така и не успява да напише истинската история на своя съпруг, художника Едуард Хопър. Все пак тя остава единстения пазител на тайните му, доколкото той, плах и немногословен в интервютата си, предпочита да остане неразгадаем. Тази мистериозност завладява публиката и превръща Хопър в един от най-известните американски художници на XX в. Джозефин е не просто муза на Хопър – самата тя също се стреми да се докаже като художник. На как един млад творец може да вирее до такъв гений? Ще жертва ли тя всичко, без да се почувства засегната? 30 години след нейната смърт, жената в сянка най-после е във фокуса на вниманието.

Още от програмата търсете на masterofartfilmfestival.com/bg

програма

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.