Да разлаем кучетата

Да разлаем кучетата


1 - 15 юни 2021
От години по света (а от 2008 и у нас) юни е известен като месеца на прайд парадите, в които ЛГБТИ общността и поддръжниците ѝ празнуват равенството и еднаквите за всички човешки права.


Затова не е чудно, че новото издание на фестивала за хапливи документални филми Sofia Biting Docs избира да отбележи събитието с тематичната селекция Proud & Loud, съдържаща 8 документални и 2 игрални филма, които ще бъдат достъпни за всеки зрител на територията на България на платформата Neterra TV+ между 1 и 15 юни.


Специалните събития

Тази година само две от заглавията излизат на голям екран (извън онлайн показа им), но за сметка на това премиерните им прожекции в Дома на киното ще се превърнат в специални събития. Прайд на честта (на британеца Джон Йимс), който ще бъде представен на 5 юни от Мариам Геладзе – организатор на Тбилиси прайд, проследява подготовката на първото подобно събитие в грузинската столица. Докато в повечето европейски държави прайдът протича като цветен празник, организаторите там се готвят за битка. Първи прайд и първи тест както за участниците, така и за противниците му в една страна, поставена пред важен избор. Другата кинопремиера на Proud & Loud – новият филм на унгарката Мария Такач Игра на природата, разказва историите на няколко спортисти от различни държави, за които равният старт е толкова важен, колкото победата на финала. Дори животът им да изглежда странен отстрани, ситуациите във всеки един са разпознаваеми. Героите имат различни цели, изпитват различни форми на дискриминация и подкрепа, състезават се в различни дисциплини, но са част от един отбор като неволни участници в игра на природата. Гледаме на 13 юни в компанията на участника от България Пол Найденов.


Онлайн селекцията

Сред останалите заглавия, които можем да стриймваме от вкъщи, откриваме 70-минутния В очакване на Бионсе, рисуващ портрет на поп културата, в която музиката е единственият властелин и възможен изход от дискриминацията. Чрез неволите на главния си герой арменската драма Кайсиева горичка повдига темата за ограничаващите културни, религиозни и национални различия в съвременния свят, докато турският Пес представя колоритна палитра персонажи, готови да направят всичко, за да последват чувствата си. Отбелязваме като задължителна и документалната биография Майкъл Алиг: Свръхдоза слава, разказваща за опасния блясък на нюйоркската клубна сцена от 80-те през възхода и падението на една от легендите ѝ.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.