Кино с координати

Кино с координати


1 - 15 август 2021
По традиция в разгара на лятото сдружение Позор кани всички с приключенски дух и желание за откривателство на филмов поход около света. Тази година тематичният фест Кино за пътешественици е между 1 и 15 август и обещава 17 незабравими срещи с познати и недотам популярни географски ширини всяка вечер в залите на Културен център G8 и Евро синема.


Стартът
След като задграничните ни паспорти останаха неизползвани повече от година, нямаме търпение да сменим местоположението си, та било то и само на екран. Очевидно организаторите Здравко Григоров и Ангел Хаджийски са на същото мнение, защото дават старт на феста ден по-рано (31 юли от 18:30 в G8) със специална вечер, посветена на Япония, и ексклузивна прожекция на филма Глътка чай. След техния разказ от първо лице за предизвикателството да пътешестваш из Страната на изгряващото слънце, филмът на Катсухито Иши ще ни запознае с особняците от едно нетрадиционно японско семейство, чийто ексцентричен живот е обрисуван с много хумор в изтънчен източен стил.

Премиерите
В рамките на настоящото издание четири филма ще бъдат представени пред българските зрители за първи път, а премиерите им, както обикновено се случва на всички събития на Позор, са придружени от специални презентации. Още в първия ден от феста гледаме Сами из Азия, описващ вълнуващите приключения на режисьора Илайджа Пост и неговия възрастен чичо из чудните кътчета на Югоизточна Азия: Китай, Тайланд и Камбоджа. На 4 август тръгваме От Кейптаун до Кайро с влак, водени от южноафриканеца Ник Шоу и неговата детска мечта да прекоси Африка с наземен транспорт. Чешкият Крепост пък (10 август) показва място, където гордо се извисява бронзовата статуя на Ленин – непризнатата от никого Приднестровска молдовска република. Дестинацията на Спомени от Изтока (с ексклузивен показ два дни преди края на феста) е още по-неочаквана. Копродукцията ни повежда на пътуване из миналото и настоящето на Далечния изток в компанията на финландски пътешественик с монголска душа.

Отъпканите пътеки
Онези, които внимателно следят фестивалните проекти на Позор през годината, със сигурност ще разпознаят част от заглавията от програмите на Sofia Biting Docs или MENAR, но втори шанс за гледане никога не е излишен. Към собствената ни графа „екстра“ добавяме Камино де Сантяго за най-известния поклоннически маршрут в света, Исландия наведнъж, показващ емблематични забележителности от най-загадъчната европейска държава, мистичната „разходка“ сред вярвания от различни краища на глобуса Култ и задълбоченото изследване на културното и художествено наследство на столицата на Персийската империя Забележителният Исфахан.

Пълната програма на фестивала може да откриете тук


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.