Master of Art 2021: Лято

Master of Art 2021: Лято


25 август 2021 - 12 септември 2021
След онлайн изданието през февруари и прожекциите в избрани арт кина през април фестивалът Master of Art се случва за трети път тази година – сега в мащаба, който заслужава: в шест града и с 50 пълнометражни и 18 кратки документални заглавия.


Софийските дати обхващат периода 25 август – 12 септември, а паралелно с традиционния показ в салоните част от филмите, посветени на архитектурата, дизайна, музиката, литературата, театъра, танца, фотографията, киното, съвременното и кулинарното изкуство, ще гледаме и под открито небе. Времето е малко, а стойностно кино – в изобилие, за това вадим най-интересното от програмата и го подреждаме в няколко категории.

ОТКРИВАЩИТЕ ПРОЖЕКЦИИ
Летният Master of Art започва официално на 25 август от 19:00 в кино Люмиер не с един, а с цели два документални проекта, създадени в България. Необикновеният живот на един сладкар на Мария-Виктория Кузманова разказва историята на един човек, който се опитва да открие баланса между сладкарската кариера и страстта към сцената, а Родени от огъня на режисьора Саша Хаджиева разкрива тънкостите на танцово-театралното изкуство с огън на местна почва.


ГОЛЕМИТЕ АКЦЕНТИ
Броени месеци след премиерата си на фестивала в Сънданс дългоочакваната шведска продукция Най-красивото момче на света дебютира и пред българска публика. Филмът проследява необикновената съдба на Бьорн Андресен, който през 1970 е избран да изиграе легендарния персонаж Тадзо в шедьовъра на Лукино Висконти Смърт във Венеция (също достъпен на голям екран по време на фестивала в София). Със Скъпи Вернер Херцог пък младият испанец Пабло Макуеда отдава почит на един от най-големите режисьори на нашето време, изминавайки същия път от Мюнхен до Париж, по който Херцог тръгва пеша през 1974 като акт на вяра за предотвратяване смъртта на неговата наставничка Лоте Айснер. Марина Абрамович и нейните деца: Завръщане у дома е филм-покана за интимния свят на един новатор в изкуството и повод за дълбока преоценка на забележителната й артистична кариера. Друг творец – режисьорът Пол Салцман, ни връща 50 години назад във времето към повратния момент, който преживява заедно с музикантите от Бийтълс в ашрама на Махариши Махеш Йоги на брега на Ганг. Какво общо имат Дейвид Линч и Морган Фрийман с този неочакван документален разказ, откриваме по протежение на 82-те минути на Бийтълс в Индия. Може и да не ви се вярва, но историята на луксозните стоки във Франция през вековете се свързва с шпионски афери, отвличания и подкупи. Издигането на страната до статут на водещ европейски пазар проследяваме в Създаването на френския лукс.


КИНОТО НА ОТКРИТО
Между 26 и 29 август Master of Art се настанява на сцената на Sofia Summer Fest (който тече до 30 септември зад музея Земята и хората), както и в кино - дворовете на Културен център G8 и на Шипка 23 с подбрани заглавия от програмата си. Наред с фаворити от предишни издания гледаме германската продукция от 2020 Бетовен: Презареждане (фокусирана върху превръщането на големия композитор в синоним на класическата музика и въздействието му върху европейската култура), Ван Гог и Япония (различен поглед към изкуството на великия нидерландски художник, разкриващ влиянието на японското изобразително изкуство върху творчеството му) и една от най-очакваните премиери на феста Хелмут Нютън: Лошият и красивият (в който животът и творчеството на този скандален гений на фотографията прозират през спомените на неговите иконични модели и гледните точки на едни от най-влиятелните модни редактори).


БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА
За титлата Най-добър български документален филм за изкуство този път се състезават 11 заглавия, някои от които вече познаваме от онлайн изданието и пролетната селекция на Master of Art 2021. Сред новите заглавия изпъква Одисей – въздействащ разказ за създаването на едно от най-мащабните театрални събития в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата – 2019. Филмът Тенор пък отдава почит на оперния певец Камен Чанев, разделил се с живота през 2020, а прожекцията на биографично-музикалния Димитър Ненов и измеренията на изяществото на пианистката Венета Нейнска е част от по-специално събитие, допълнено от концерт с избрани произведения.


Пълната програма и информация за билети търсете на masterofartfilmfestival.com и MasterofArtFilmFestival

· Пловдив · Стара Загора
програма

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.