Дни на военноисторическото кино

Дни на военноисторическото кино


2 - 6 септември 2021
В света на киното военните драми се ползват с неминуем успех. Сред най-емблематичните филми на XXI век са заглавия като епоса Спасяването на редник Райън и романтичната трагедия Изкупление. Историите от бойното поле и изживяванията на хората през немирни времена са пленителни разкази, които се овековечават на големия екран и привличат милиони зрители всяка година. Днес започва третото издание на фестивала на военноисторическото кино в Москва с продължителност от 2 до 6 септември. Събитието се отбелязва освен в Руската Федерация, и в 17 международни домове на руската култура, сред които и този в България.


Тази вечер в 18:30 посрещаме началото на международния фестивал с филма Африка. Прожекцията гледаме в Руския дом в София с вход свободен. Повече информация откриваме тук.Африка е амбициозен проект на режисьорите Даря Биневская и Надежда Славецкая, като Биневская е и сценарист. Филмът е военна драма, в която греят звезди на руското кино като Екатерина Гусева и Игор Петренко.

Историята се развива през 1943 година в покрайнините на Ленинградската блокада, в опустошено село, където са останали три деца с изнемощялата си майка. С времето тя вече не е способна да ходи до гората в търсене на храна. Един ден синовете ѝ излизат сами и се сблъскват с труден избор – да спасят случайно срещнато семейство или намерено на бойното поле куче.

Първото издание на фестивала през 2019 година жъне успех с програма от едва 7 руски филма и няколко европейски и латиноамерикански прожекции. Няколко хиляди посетители присъстват на мероприятието и впоследствие то става ежегодно събитие с подкрепата на правителството.

През 2020 година програмата е увеличена до над 14 филма, като посетителите надвишават 5 000 въпреки пандемията и общият медиен обхват на събитието е над 475 милиона души.


Настоящото издание на фестивала е посветено на 800-ия рожден ден на Александър Невски и 80-ата годишнина от битките край Москва. Програмата включва над 30 художествени и документални филми, сред които съветската продукция Александър Невски от 1938 гoдина и унгарската драма Син на Саул от 2015 година.

Повече информация за кинофестивала Дни на военноисторическото кино и пълен списък с включените филми в московската програма откриваме тук.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.