София Филм Фест 2021: Есенен маратон

София Филм Фест 2021: Есенен маратон


14 - 30 септември 2021
Правим аналогия с любимата ни горчиво-сладка комедия на Георгий Данелия от 1979, за да припомним, че 25-ият София филм фест има и есенно издание, което изпълва залите на арт кината и откритата сцена на Sofia Summer Fest с качествени световни, балкански и български филми между 14 и 30 септември. Преди да тръгнем на лов за кино съкровища обаче, отсяваме всичко по-любопитно от програмата тук.


НАЧАЛОТО
Откриващото заглавие този сезон е Брайтън 4. Като за трети опит на грузинеца Леван Когуашвили в полето на пълнометражните продукции, филмът засега се справя повече от добре, отнасяйки три от основните награди на фестивала в Трайбека. Разказът за баща, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации, ще бъде представен лично от режисьора на 14 септември на Sofia Summer Fest. Пак там, но следващата вечер очакваме премиерата на първия игрален филм на забележителния режисьорски дует Весела Казакова и Мина Милева – Жените наистина плачат. Комплексната история на пет жени от средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в условия на хомофобия и предразсъдъци, събра овации в програмата Особен поглед и се нареди сред шестте най-харесвани от критиците филми от официалната селекция в Кан 2021.

ГОСТИТЕ
Финландският режисьор Мика Каурисмаки отдавна е сред любимците както на организаторите, така и на публиката на СФФ, затова не ни изненадва нито гостуването в настоящото издание с най-новия му филм Една спокойна нощ, нито номинацията му за Наградата на Столична община, която ще получи за своя принос към киноизкуството. В случай че само едно заглавие не ви е достатъчно, насочете се към Дома на киното, където ще върви ретроспектива от най-значимите филми на Каурисмаки. Другото голямо име в настоящото издание е унгарецът Корнел Мундруцо, който пристига в София за ексклузивната прожекция на своята спечелила световна популярност драма Фрагменти от живота на една жена и за да приеме Специалната награда на фестивала.

АКЦЕНТИ ОТ КОНКУРСИТЕ
Ако през пролетното издание не сте видели дебютната продукция на режисьорката Юли Жербазе – Розовият облак, – имате втори шанс да се потопите в естетиката на една реалност, застинала в хватката на карантината, и двамата й единствени обитатели. Балканското кино отново напомня за себе си с няколко стойностни заглавия, но най-силно ни грабна копродукцията Quo Vadis, Аида?, поставяща една обикновена жена в центъра на разгорещен военен конфликт. Българските документални филми по правило се ширят в собствена секция на София филм фест. Очакваната премиера в този брой е 55-минутният Съдбата на скитника на Ана Китанова, посветен на колоритен господин, който живее в отдалечена местност в спартански условия, но не спира да чете, да пише и живо да се интересува от ставащото по света.

Пълната програма на СФФ и информация за билети търсете на siff.bg

програма

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.