Sofia DoCumental: Човешките права на фокус

Sofia DoCumental: Човешките права на фокус


7 - 14 септември 2021
Между 7 и 14 септември търсим отражение на наболелите въпроси на съвременното ни общество в четиридесетте заглавия от първото живо издание на международния София ДокуМентал – различния фестивал за смело кино, предизвикващо дебати. След нулевия си виртуален брой през 2020 тази година събитието тръгва под наслова Do cross the line в три подбрани локации с конкурсна програма, уъркшоп и Награда на публиката. Как да се ориентирате в програмата и какво нямате извинение да пропуснете, показваме нагледно тук.


Селекцията
Тази година богатият филмов улов на организаторите от Балкански документален център съвместно с Фондация Конрад Аденауер и Чешки център е подреден в няколко тематични раздела, коментиращи актуални теми от съвремието ни. В секцията Insiders откриваме забележителни истории, разказани от вътрешни източници и разкриващи различни прояви на несправедливост. Текущите военни конфликти и техните последствия намират своето отражение в подразделението We have a problem with guns, а разказите за единиците смелчаци, понечили да излязат на бунт срещу статуквото, търсим в групата Fight the power. Не всички взаимоотношения са на междуличностно или международно равнище, разбираме от заглавията в раздела On nature’s side, описващи сложната връзка между хората и природата в модерния свят.

Откриването
Традиция е всеки филмов фестивал да започне силно и София ДокуМентал не е изключение. Стартовият пистолет на настоящото издание гръмва в подкуполното пространство на зона Ларго на 7 септември от 20:00 с филма на отличената за най-добра режисура в Сънданс Ирина Цилик – Земята е синя като портокал (The Earth is Blue as an Orange). Въздействащата история за усилията на една самотна майка и четирите є деца, живеещи в опасна военна зона, да избягат от ужаса навън в магичния свят на киното е възхвала на един затрогващ опит да запазиш човешкото в себе си в нечовешки условия.

Акцентите
Особеност на състезателната програма (която можем да видим още в Дома на киното и кинозалата на Чешкия център) е специалното внимание към млади жени документалисти. Сред сигурните участници откриваме също многократно наградения Сабая (Sabaya) на Хогир Хирори, политическия доку-трилър Дисидентът (The Dissident) на Брайън Фогел, номиниран за Оскар през 2021, и Аз съм Грета (I am Greta) от Нейтън Гросман, следващ пътя на младата активистка Грета Тунберг. По примера на миналото онлайн издание публиката отново ще упражни правото си на глас за най-добър филм на събитието.

Възможностите
И този път София ДокуМентал дава поле за изява на млади кинематографисти с проекти, които засягат теми, свързани с човешките права. Общо шест авторски колектива ще имат възможността да представят работите си пред някои от най-влиятелните професионалисти в областта на документалното кино на специално организиран уъркшоп.


Земята е синя като портокал
Украйна/Литва, 2020, 74'
Режисьор: Ирина Цилик

За да се справят с ежедневната травма от живота във военна зона, самотната майка Анна и четирите ѝ деца правят заедно филм за живота си в Донбас, Украйна. Документален филм, който не само разкрива случващото се в живота на героите, но и тяхната стратегия за оцеляване, която минава през окото на камерата.

Ларго под купола, 7 септември, 20:00
Дом на киното, 9 септември, 18:30


Всичко в светлина, навсякъде
САЩ, 2021, 105'
Режисьор: Тео Антъни

Филмът проследява споделената история на камерите, оръжията, полицията и правосъдието, където технологиите за наблюдение се превръщат в ежедневие. Филмът започва с цитат от Уилям Блейк: „Каквото окото – такъв и обектът“. С други думи, погледът определя формата на видяното. Вместо да представи чистата картина на действителността, камерата избира, рамкира и интерпретира, често в услуга на властта и идеологията.

Дом на киното, 8 септември, 20:45
Чешки център, 14 септември, 15:30


Силиконова душа
САЩ, 2018, 71'
Режисьор: Мелъди Гилбърт

Когато е твърде трудно да имате връзка с истинско човешко същество, накъде се обръщате? Силиконова душа изследва емоционалната връзка на някои хора с техните синтетични спътници и какво означава това за бъдещето на човешките взаимоотношения. Филм за любовта, самотата, тайните и може би приемането. Кои сме ние, за да съдим кого ... или какво ... хората избират да обичат?

Ларго под купола, 8 септември, 20:00Agora II, Chained
Гърция, 2000, 90'
Режисьор: Йоргос Аверопулос

След еврото и бежанската криза, избухването на пандемията Ковид-19 е третата поредна криза за европейския континент. Криза, която за пореден път поставя под въпрос европейските ценности.

Ларго, малка зала, 8 септември, 16:00
Чешки център, 9 септември, 18:00


Имало едно време във Венецуела
Венецуела/Великобритания/Австрия, 2020, 99'
Режисьор: Анабел Родригез

Село Конго Мирадор се подготвя за парламентарни избори. Как може едно малко рибарско селище да оцелее срещу корупцията, замърсяването и политическия разпад – метафора на много от проблемите в цяла съвременна Венецуела.

Ларго, малка зала, 8 септември, 18:00
Ларго, малка зала, 13 септември, 18:00Пещерата
Дания/Сирия, 2019, 107'
Режисьор: Ферас Фаяд

Номинираният за Оскар Ферас Фаяд (Последните хора в Алепо) представя история за войната в Сирия в своя мощен нов документален филм. За обсадените цивилни надеждата и безопасността са под земята – в подземната болница, известна като Пещерата, където педиатърът и управител на болницата, д-р Амани Баллур и нейните колеги Самахер и д-р Алаа са отстояли правото си да работят като равни заедно с колегите си мъже.

Чешки център, 8 септември, 18:00


Монровия, Индиана
САЩ, 2018, 143'
Режисьор: Фредерик Уайзман

След президентските избори през 2016 г. документалният филм на Фредерик Уайзман анализира един малък американски град, за да разбере как ценностите му влияят върху политическия пейзаж на нацията. Той прави това в градчето Монровия, част от област, която гласува предимно за републиканците, противно на очакванията. (Почетна награда от Кан 2021).

Чешки център, 8 септември, 20:30
Дом на киното, 12 септември, 14:00


Тихо наследство
България, 2021
Режисьор: Петя Накова

Тихо наследство проследява живота на Таня Димитрова и нейното семейство. Таня работи като терапевт в образователен център за глухи деца. Тя влага сърце, сила и енергия в работата си с малките деца. Докато животът не я изправя пред едно от най-големите предизвикателства и тя е принуде- на да замине за лечение в чужбина. В този момент нейната 20-годишната дъщеря поема отговорността за центъра. Една изключителна история за силата на духа.

Дом на киното, 9 септември, 20:00Отвъд мастилото
САЩ, 2018, 13'
Режисьор: Сай Додсън

"Донеси ми твоите грешки" е поканата, която отправя татуистът от Охайо Били Джо Уайт. Филмът предлага навременен поглед върху расизма в днешна Америка и възможностите за промяна една общност насред Апалачите.

Ларго, малка зала, 9 септември, 18:00

Аз съм Грета
САЩ, 2020, 97'
Режисьор: Нейтън Гросман

Историята на тийнейджърката климатична активистка Грета Тунберг е разказана чрез завладяващи, невиждани досега кадри. Документалният филм следва нейното глобално въздействие, което започва от стачки в училище и стига до организиране на протести по целия свят.

Ларго под купола, 9 септември, 20:00
Чешки център, 11 септември, 13:00


Опитомената градина
Швейцария/Грузия/Германия, 2021, 92'
Режисьор: Саломе Яши

Филмът разказва за неотдавнашен инцидент в провинциална Грузия, когато бившият премиер (милиардер) решава да „засели“ огромната си частна градина с вековни дървета. Хората му започват да сключват сделки с местните жители, плащайки щедро и обещавайки подобряване на инфраструктурата, ако те оставят древните букове и акации да бъдат пренесени от градините им.

Чешки център, 9 септември, 16:00
Дом на киното, 12 септември, 12:00


Помирение
Словения, 2021, 82'
Режисьор: Мария Задар

19-годишно момиче е убито в жестока семейна вражда в албанските планини. Баща ѝ е разкъсван от натиска на местен духовник и председател на неправителствена организация от столицата не само да прости на затворения убиец и семейството му като християнин, но и да се помири с тях. Трогателен и проницателен разказ за едно патриархално общество, уловено между миналото и несигурното настояще.

Чешки център, 9 сепптември, 20:00
Дом на киното, 11 септември, 14:30Форумът
Германия/Швейцария, 2019, 89'
Режисьор: Маркус Ветер

Филмът проследява Клаус Шваб в продължение на една година, когато светът сякаш се разпада: климатичната криза, Брекзит, протестите на „жълтите жилетки“ по улиците на Франция. Форумът дава един „задкулисен“ достъп до това как политическите и икономическите процеси на най-високо международно ниво влияят на света, в който живеем.

Дом на киното, 10 септември, 20:45


Тигровата мафия
Швейцария/Кения, 2016, 100'
Режисьор: Карл Аман

Първоначално заснетите 200 часа кадри за този документален филм са събирани за период от десет години, дузина пътувания до Югоизточна Азия и няколко до Южна Африка. Подходът е бил да се заснеме случващото се на място, без сценарий. Тигърът е едно от най-обичаните и застрашени животни в света. Режисьорът Карл Аман разкрива незаконното му раз- въждане в тайни ферми за тигри в Югоизточна Азия.

Ларго, малка зала, 10 септември, 18:00
Ларго, малка зала, 12 септември, 11:00
Дисидентът
САЩ, 2020, 119'
Режисьор: Брайън Вогъл

Във фокуса на филма е убийството на писателя от Саудитска Арабия и колумнист на „Вашингтон поуст“ Джамал Хашоги. Вогъл смесва политическо кино, шпионски трилър, криминално-процесуална драма, любовна история и хорър. Умело преплитайки различните жанрове, той изследва представите за власт, технология, държавно спонсори- рано насилие и държавна тирания в една своеобразна ода за свободата на словото.

Ларго под купола, 10 септември, 20:00
Пейзажи от съпротивата
Сърбия, 2021, 95'
Режисьор: Марта Попивода

Соня е една от първите жени партизанки, които водят съпротивата в Аушвиц. Когато първоначално я срещаме в Пейзажи от съпротивата, тя по-скоро е една приятелски настроена възрастна дама на 97 години с игрива котка в скута.

Чешки център, 10 септември, 16:00


Капитаните от Заатари
Египет, 2020, 73'
Режисьор: Али Ел Араби

Двама най-добри приятели, Махмуд и Фаузи, живеещи в бежанския лагер Заатари в Йордания, мечтаят да станат професионални футболисти, докато са изправени пред трудната реалност на живота си. Въпреки че живеят при тежки условия, те носят надеждата в себе си и тренират всеки ден. Когато представители на световноизвестна спортна академия гостуват в лагера, и двамата получават шанса да сбъднат мечтата си.

Чешки център, 10 септември, 18:00Машината на порока
Канада, 2018, 81'
Режисьор: Сара Фоуди

Филмът разказва за така наречената „плодова машина”, противоречиво устройство, подобно на полиграф, използвано от канадското правителство през 50-те и 60-те години на миналия век в опит да идентифицира ЛГБТ служители и да ги отстрани от държавна служба. Група смели хора разкриват по какъв начин е бил засегнат техният живот и разказват за извървения път към промяната на общественото мнение в Канада.

Чешки център, 10 септември, 19:30
Ларго, малка зала, 11 септември, 13:00


Бъди моят глас
Швеция/САЩ, 2021, 90'
Режисьор: Нахид Персон

Журналистката и активистка Масих Алинеджад има 4,5 мили-она последователи в Instagram, след като призовава в социалните медии иранските жени да се бунтуват срещу принудителното носене на хиджаб. Нейният призив за действие прераства в един от най-големите актове на гражданско неподчинение в историята на Иран. Нещо, което кара режима отчаяно да затегне хватката си, за да си възвърне контрола над обществото.

Чешки център, 10 септември, 21:15
Чешки център, 11 септември, 20:30


Кметът
САЩ, 2020, 81'
Режисьор: Дейвид Осит

Поглед към живота на Муса Хадид, харизматичния и изпълнен с оптимизъм кмет на палестинския град Рамала, който се стреми да поведе града към едно различно бъдеще. Рамала е само на 10 мили северно от Йерусалим, но за палестинците, живеещи под окупация, разстоянието се усеща като много по-дълго. „Кметът“ е свеж, на моменти разгърнат до черна комедия филм – портрет на нормалността в едно ежедневие, изправено пред постоянна заплаха

Дом на киното, 11 септември, 16:30
Ларго под купола, 12 септември, 20:00
Моят учител октоподът
Южна Африка, 2020, 90'
Режисьор: Пипа Елрих и Джеймс Рийд

Първият документален филм, който разказва историята на едно морско същество през дълбоко лична гледна точка, едновременно с това разкриваща непознато досега на учените поведение на животното. Приятелство между режисьор и октопод, което показва за пореден път защо трябва да действаме своевременно, за да спасим океаните си.

Ларго, малка зала, 11 септември, 11:00


В настоящето
Гърция, 2021, 83'
Режисьор: Йоргос Авгеропулос

На фона на разпадащия се сектор на здравеопазването в Гърция филмът проследява главните действащи лица – политиците и невидимите герои, които се опитват да овладеят новата криза, заляла човечеството. Наблюдавайки в продължение на една година опита на страната си да се справи с това ново предизвикателство, режисьорът Авгеропулос успява да улови една универсална реалност и поставя критични въпроси за ерата след Ковид, в която светът тепърва ще навлиза.

Ларго, малка зала, 11 септември, 14:00


Пътят към Европа
Гърция, 2021
Режисьор: Димитра Кузи

Вече 30 години Фотис Психарис е начален учител в държавно начално училище в сърцето на Атина. Отразявайки разнообразието на кварталното население, по-голямата част от неговите ученици са деца на бежанци и имигранти – като техните надежди и страхове за бъдещето съставляват уникалната реалност на един клас.

Ларго, малка зала, 11 септември, 18:00
Чешки център, 12 септември, 13:00Смелост
Германия, 2021, 90'
Режисьор: Аляксей Палуян

По време на президентските избори в Беларус трима актьори от ъндърграунд театър в Минск са заловени след масовите протести. Членовете на театралната група са арестувани. Страната е на ръба на гражданска война. Филмът съпътства смелата и мирна съпротива на Марина, Павел и Денис преди и по време на протестите и предлага личен и задълбочен поглед върху днешен Беларус.

Ларго под купола, 11 септември, 20:00
Чешки център, 12 септември, 18:00


Сабая
Швеция, 2021, 90'
Режисьор: Хогир Хирори

Филм, който показва усилията за спасяване на язидските жени и момичета, държани от Ислямска държава като „сабая“ (отвлечени и превърнати в сексуални робини). Филмът ни отвежда в джипа на Махмуд и Зияд, доброволци в язидски център в Сирия, които провеждат няколко спасителни акции по време на филма и още стотици, след като камерите са престанали да снимат. Невероятно свидетелство за човешкия стоицизъм и силата на духа.

Чешки център, 11 септември, 16:00Този дъжд няма да спре никога
Украйна/Латвия/Германия, 2020, 123'
Режисьор: Алина Горлова

Поразителните монохромни изображения ни поглъщат в този документален филм за сирийско-украински служител на Червения кръст. Чрез историята на Андрий зрителите стават свидетели на болезненето лутане между войната и мира, където миговете на радост са ценни, но краткотрайни.

Чешки център, 11 септември, 18:30
Чешки център, 12 септември, 18:00


Бумът на самонаетите
Франция/Канада, 2021, 88'
Режисьор: Шанън Уолш

Пазарът на труда се променя. Технологиите превърнаха алгоритмите в мениджъри, работниците се отказват от правата си, а оценките на клиентите определят кой ще задържи работата. „Бумът на самонаетите“ рисува картина на новия глобален пролетариат на приложенията. Дигитално феодално общество на „юбер“ шофьори и електронни съобщения, където революцията назрява и изискванията за подходящи условия на труд нарастват.

Дом на киното, 12 септември, 16:40
Чешки център, 13 септември, 16:00


Европа за всички?
Гърция, 2019
Режисьор: Ангелики Аристоменопулу, Андреас Апостолидис

Млади хора напускат родния си град за първи път, за да докажат, че могат да оцелеят в чужда среда. От Франция, Германия, Полша, България и Етиопия до Литва, Финландия, Гърция и Ирландия. Опитът на тези младежи е съпоставен със спомените на първите европейци, участвали в Еразъм, амбициозна програма на ЕС за мобилност, създадена през 1987 г., които си спомнят каква е била Европа тогава и как това преживяване е променило живота им.

Ларго, малка зала, 12 септември, 13:00
Ларго, малка зала, 14 септември, 16:00


Възстановяването на Парадайс
САЩ, 2020, 95'
Режисьор: Рон Хауърд

Сутринта на 8 ноември 2018 г. опустошителна огнена буря обхваща живописния град Парадайс, Калифорния. По време на гасенето му пожарът убива 85 души, изселва 50 000 жители и унищожава 95% от местните сгради. Това е историята на един от най-смъртоносните пожари в САЩ.

Ларго, малка зала, 12 септември, 16:00Цветовете на Тоби
Унгария, 2021, 81'
Режисьор: Алекса Бакони

Тоби е типичен 16-годишен младеж, който отчаяно чака да дойде края на училището и се чуди какъв път в живота да поеме. Филмът представя портрет на едно семейство, борещо се с тийнейджърска полова дисфория, като отстоява за пореден път посланието, че любовта е всичко, от което се нуждаем.

Ларго, малка зала, 12 септември, 18:00Огнено перо
Индия/САЩ, 2021, 94'
Режисьор: Ринту Томас, Сушмит Гош

Документален филм, който проследява жените зад новинарската организация Khabar Lahariya, докато преминават от печат към цифрова технология, снимат на мобилните си телефони и разпространяват разбиващи патриархалните отношения истории чрез канала си в YouTube.

Чешки център, 12 септември, 16:00


Живот от живота
България, 2021
Режисьор: Стефан Командарев

Какво е общото между 39-годишен журналист, 37-годишен рекламен агент, 23-годишен студент, 51-годишен фитнес инструктор и 35-годишен фермер? Общото между тях е нуждата от животоспасяваща трансплантация на органи. Един от тях вече е претърпял успешна трансплантация, докато останалите все още чакат. Надявайки се, че някой ден изобщо ще дойде времето им. Най-новият филм на Стефан Командарев ще има своята двойна премиера на 11 септември, от 20:00 ч., в рамките на Sofia Summer Fest и на 13 септември, от 20:30 ч. в Дома на Киното в рамките на фестивала София ДокуМентал (организиран от Балкански документален център и Фондация Конрад Аденауер

Дом на киното, 13 септември, 20:30


Град на бойната слава
Русия/Чехия/Германия, 2019, 90'
Режисьор: Дмитрий Боголюбов

Героичното съветско минало и бедното постиндустриално настояще правят провинциалния град Елна податлив на агресивната антизападна реторика на Кремъл.

Ларго, малка зала, 13 септември, 16:00
Ларго, малка зала, 14 септември, 18:00


Музика за филм - церемония по награждаване
България, 2021
Режисьор: Павлина Иванова

Малък крайбрежен квартал, музиканти и истории, неразказвани никога досега. Мимо Морски, музикант номад, кани своя добър приятел Фред Щиц от Германия в родния си град Варна, за да напишат заедно музика за филм. Докато създават музикалната партитура, двамата стигат до важни прозрения за имиграцията, семейните травми, както и за собствената си идентичност и място в света.

Ларго под купола, 13 септември, 20:00


От другата страна на реката
Германия/Финландия, 2021, 98'
Режисьор: Антония Килиян

За да избегне принудителен брак, 19-годишната Хала намира подслон в Ефрат, в кюрдската женска армия. Докато се учи как да се бие, тя се вдъхновява от перспективата да освободи още жени, които са в нейното положение. Когато кюрдската армия освобождава родния ѝ град от „Ислямска държава“, тя се връща там като полицайка, упълномощена да защитава уязвимите.

Чешки център, 13 септември, 20:30
Дом на киното, 14 септември, 20:30Сестри на радиочестоти
Великобритания, 2020, 86'
Режисьор: Лиза Ровнер

Забележителната неразказана досега история за пионерките на електронната музика – композиторките, които прегърнаха машините и техните освобождаващи технологии, за да трансформират напълно начина, по който произвеждаме и слушаме музика днес.

Ларго под купола, 14 септември, 20:15 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.