Култивиране на гледна точка

Култивиране на гледна точка


2 - 7 октомври 2021
На фона на все по-шарената етническа картина в медиите на Западна Европа социалната журналистика и отразяването на малцинствата и техните проблеми на балканска територия имат още дълъг път на развитие. Групите в неравностойно положение и техните гледни точки все още са умишлено пренебрегвани, а това води до появата на социално отношение, белязано от омраза и презрение – ситуация, от която страдат не само пряко засегнатите, но и обществото като цяло. Това е и причината клоновете на Гьоте‑институт в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Северна Македония и Румъния да организират проекта Медиен инкубатор за култивиране на положително отношение към малцинствата сред широката общественост. Второто издание у нас предстои между 2 и 7 октомври и защитава каузата си с образователна и филмова програма в Гьоте-институт и Дом на киното.


В основата си инициативата се стреми да промени негативното отношение към ромската общност у нас и да инициира диалог, като докаже, че цветът или местожителството на някого не определят нито личността му, нито професионалните му качества. Тук на помощ идва обучителната част от Медиен инкубатор, насочена към млади журналисти, студенти и всички, търсещи реализация в социалното и документално кино, които проявяват интерес към проблематични теми като борбата с бедността, неравенството и дискриманцията. Във фокуса на семинара (организиран от Гьоте-институт съвместно с Фондация Тръст за социална алтернатива и Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет) попадат най-голямото етническо малцинство на Балканите – ромите, и жените от социално слабите слоеве на обществото, които биват системно маргинализирани и лишавани от глас. В теоретичната част участниците ще се запознаят с последните открития на Изследователския център за антициганизъм към Катедрата по история в Университета в Хайделберг. Изследванията, базирани на проучванията на Радмила Младенова, обхващат над 120 игрални и 35 документални филма от историята на киното. В практическата част пък се намесват експерти от журналистиката и кино е(сте)тиката, с чиято помощ бъдещите репортери и кинотворци ще упражнят получените насоки чрез примерни задачи (свързани с избягване наративите на социалното изключване и дискриминацията и стремеж към интеграция на ромите в аудио-визуалните медии), които ще имат възможност да приложат в работата си на по-късен етап.

Другият важен акцент на събитието включва селекция на филми от и за роми – CINEROMA, които ще бъдат показани между 2 и 6 октомври от 18:30 в Дом на киното. Програмата има за цел да даде израз на гледни точки по темата за малцинствата отвъд стигматизиращите етикети и клишета. Софийската публика ще има възможност да се запознае с филми на режисьорите Хюсеин Табак, Алина Сербан, Елица Петкова, Людмила Живкова, Петер Нестлер и Раду Жуде.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.