Европейско кино за учащи: зимен семестър

Европейско кино за учащи: зимен семестър


28 ноември 2022 - 19 декември 2022
Младите почитатели на качественото европейско кино за пореден път се наслаждават на филми с вход свободен в Дом на киното. В четирите седмици преди Коледа гледаме седем филма, всеки от които е представен от различен модератор: проф. Георги Дюлгеров, Надежда Косева, Андрей Хадживасилев и Христо Христозов. След прожекциите се включваме в интригуваща дискусия.


В настоящото издание са включени някои от най-обсъжданите европейски филми напоследък. Откриваме семестъра с Моралът е доброто - биографичната лента за доцент Кристиан Таков. Сценаристът и режисьор Веселин Диманов е специален гост на събитието и остава след прожекцията за разговор с публиката, затова се зареждаме с въпроси, които да отправим към него.

Следващият понеделник е посветен на топлата и предизвикателна комедия за сложността на човешките отношения - Сантиментално от Сеск Гай по неговата едноименна пиеса. На другия ден пък потъваме в тъмнината на военния конфликт в бивша Югославия с Мрак на сръбския режисьор Душан Милич.

На мразовития 10 декември си спомняме безметежността на летните дни и политаме на крилете на юношеството с най-новия филм на Радивое Андрич Как се научих да летя. Лентата е подходяща за всяка възраст - от най-малките до порасналите деца, а след прожекцията разговаряме с режисьора Андрей Хадживасилев, автор на детските зрителски хитове Случаят Кюри и Случаят Тесла.

От 11 декември българският филм Рибена кост вече е достъпен и онлайн, а на 12 декември го гледаме в кинозалата и се срещаме с режисьора, Драгомир Шолев. Филмът пресъздава абсурда на нашата реалност, отразена в очите на изхвърлен на брега мъртъв делфин и пречупена през решителността на концесионера на плажа да разкрие истината за смъртта на животното.

Освен Мрак и Как се научих да летя в програмата е включена и още една копродукция с България - Брайтън 4 от грузинския режисьор Леван Когуашвили.

Финала на Европейско кино за учащи поставя емблематичното заглавие Надежда на норвежката режисьорка Мария Сьодал, което се фокусира върху семейните отношения на героите в празничните дни около Коледа и Нова година. Процекцията е на 19 декември, тъкмо навреме, за да събуди у нас коледния дух и да ни напомни за силата на надеждата.

програма

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.