Стефан Данаилов на 80: години любов

Стефан Данаилов на 80: години любов


2 - 9 декември 2022
"Да си спомняш сигурно е удоволствие, но и проклятие. Безброй образи, думи, случки и емоции нахлуват в мен", казва Стефан Данаилов. За нас обаче споменът за Мастера не може да бъде проклятие, а единствено радост от това, че го е имало и все още грее в сърцата на тези, докоснати от изкуството и личността му. Отбелязваме годишнината от рождението на големия български актьор с поредица от събития около 9 декември, когато той щеше да навърши 80.Неговите колеги, ученици и почитатели отдават почит на таланта му в нова книга, докментален филм, специален спектакъл и подбрана филмография с култови роли.

Програмата започва с представянето на книгата Стефан Данаилов. Игра на живот от Георги Тошев от 18:00 в кино Одеон. Биографията е построена върху данни от личния архив на Данаилов и върху свидетелствата на негови близки, които авторът на книгата нарича "бексейдж". Същата вече гледаме филма Ламбо от София, чийто режисьор отново е Тошев, а сценарист - Росица Обрешкова.

Кулминацията настъпва на 9 декември със спектакъла в Народен театър Иван Вазов - Стефан Данаилов на 80: Години любов. Режисьор е Росица Обрешкова, която споделя, че изпитва противоречиви чувства на вълнение и притеснение от поставянето на представлението без ценните насоки на Мастера.

Стефан Данаилов на 80: Години любов включва множество студенти и приятели на актьора. В зрелищното честване фигурират музикални изпълнения, кадри и интервюта от филма на Георги Тошев и откъси от записи с гласа на филмовата и театрална легенда, предоставени от Златен фонд на Българското национално радио. Събитието отразява светлината и красотата на огромната творческа енергия и всеотдайност на Стефан Данаилов, а средствата от закупените билети отиват в Дома за ветерани на културата и изкуствата в София, за който приживе се грижи актьорът.

Същата вечер със съдействието на създадения от Данаилов фестивал Сцена на кръстопът талантливи студенти по актьорско майсторство получават отличието Стипендията на Ламбо.

Режисьорката на празничния спектакъл призовава да си спомним с Мастера не с болка, а в светлина. "Мъката се преодолява с усмивка", казва в интервю и самият Данаилов. Следваме съвета им и ценим паметта във всеки от 150-те филма, в които актьорът участва, а част от тях можем да видим в ретроспекцията в Дом на киното и Одеон.

програма

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.