Любовта е лудост 2008

Любовта е лудост 2008


29 август 2008 - 4 септември 2008
Най-големите ни кинофестивали се провеждат в София, но вече 16 години варненският Любовта е лудост не се предава и това лято пак ще събира почернели зрители с пясък в сандалите във Фестивалния и конгресен център – от 29 август до 4 септември. Програмата набляга на европейското и балканското кино, без да пренебрегва някои попадения извън континента, като например иранския Толкова просто, взел Голямата награда на фестивала в Москва. В конкурса се състезават 10 заглавия, а отделно са пакетирани и тематични панорами.


Русия
Годината на Русия в България няма да остане неотбелязана и на Любовта е лудост. Организаторите дори разчитаха на втора визита на Никита Михалков у нас за последните няколко месеца след гостуването му на София Филм Фест, но според актуализираната информация такава няма да има. Във всеки случай филмът му 12 ще открие фестивала на 29 август с необходимия драматизъм и тържественост. Вместо Михалков във Варна ще посрещнат сънародника му Станислав Говорухин, който носи най-новия си филм Артистка, включен и в конкурсната програма.

Франция
Франция ще отбележи най-много точки, участвайки с 4 нови заглавия плюс закриване на фестивала с известния ни вече Гаров роман на Клод Льолуш. Заслужено се създава вълнение и напрежение около един от филмите – Коледна приказка на Арно Деплешен, който се върна от тазгодишния фестивал в Кан с номинация за Златна палма. Това вероятно е най-силното включване на фестивала. Другите три заглавия са Смяна на адреса, Аз и ти и Първият срещнат, чийто режисьор Жак Доайон ще дойде до Варна за прожекцията.

Полша
Полското кино обикновено ни стъписва с драма и дълбочина в стил Анджей Вайда и Кшищов Кешловски, но в момента на гребена на новата вълна са свежите модерни истории на сценариста и все по-често режисьор Анджей Сарамонович. Самият Анджей пристига във Варна заедно с двата филма, с които вдигна полската публика на крака – мъжкия Тестостерон (по едноименната му пиеса) и женския Лейдис.

България
Закъде без българско кино на наш фестивал. На Любовта е лудост дозата е много малка, но има. Най-много се разчита на Андрей Слабаков да ни развесели с комедията Хиндемит, негов втори пълнометражен филм. Експерименталният Авантюрата Хамлет също ще получи шанс за излаз на екран заедно с усмивките от старите ленти Селянинът с колелото и Бон шанс, инспекторе! – с тях Георги Русев и Велко Кънев ще си отпразнуват съответно 80- и 60-годишнината.
·
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081