Международен фестивал за късометражно кино Филмини

Международен фестивал за късометражно кино Филмини


22 - 26 октомври 2008
Късото кино върви добре у нас и крачките му напред никак не са мини. Фестивалът Филмини ще се проведе сега едва за втора година, но пред очите на селекционерите минаха цели 900 филма, готови да участват. От тях до финала достигнаха 23 заглавия, които в следващите дни ще омагьосват журито и публиката, за да грабнат някоя от петте предвидени награди. Но естествено целта на фестивала не е единствено да посочи победителите. Филмини има амбицията да се превърне в международен форум, който дава екран за новите автори и форми и събира кинаджиите – професионалисти и любители – за обмяна на идеи и опит. Местата за среща тази година са Дом на киното и Euro Cinema.


Конкурс
Вече избраните 23 къси филма на Филмини 2.0 ще се състезават в три отделни категории – международен, балкански и български конкурс, последният – разделен от своя страна на игрален и анимационен. Четирите най-добри филма ще получат заслужена награда от журито, а накрая своята дума ще каже и публиката – тя ще избере свой фаворит сред всички участници.
• Международната конкурсна програма събира заглавия от цялото земно кълбо, различни по тема и жанр. Сред 7-те заглавия откриваме аржентинска любовна история, гангстерски екшън от Белгия, приказна полска анимация и момчешка история от Бразилия.
• Балканската и българската конкурсни програми тази година са събрани в едно за прожекциите, но иначе ще бъдат оценявани поотделно, а българският конкурс ще излъчи двама победители – един за анимация и един за игрален филм. Балканите се включват с 8 заглавия, сред които сюрреалистична хърватска 3D анимация, постсоциалистически реализъм от Словения и гръцка история за самота и насилие. България също се разписва с 8 филма, 3 от които са анимации. От игралните трябва да споменем премиерния Всичко за теб на Тома Вашаров, любовния Никога повече и поучителния Семейна терапия.

Допълнително
Освен състезателите в конкурсните програми Филмини 2.0 ще покаже още доста заглавия, събрани в различни панорами. Ще видим програмите Labo и Световен екран, а с интерес ще проверим и селекциите от португалски късометражки, британски анимации и испански филмчета от Галисия. Тоталният гвоздей на програмата обаче си остава дръзкият аниматор с катранено чувство за хумор Фил Мълой. Той ще бъде така мил да ни гостува за фестивала и да проведе 4-дневен уъркшоп с избрани по предварителен конкурс млади наши таланти. Естествено, това няма как да мине без показно – с жадни очи ще погълнем цели 7 филма на Мълой, включително култовата серия Нетърпимост и неговите небезизвестни Каубои. Гледайте да сте в Дома на киното на 24 октомври в 21:00, точно.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.