13-и Международен София Филм Фест

13-и Международен София Филм Фест


28 февруари 2009 - 26 март 2009
Според някои 13 е фатално число, но не и когато става дума за поредното издание на най?големия филмов фестивал у нас. Тринайстият София Филм Фест започва на 5 март и ще ни предложи десетки заглавия и конкурсни програми чак до 15 същия месец, а от 16 до 22 ще гледаме допълнителната програма – не само в София, но и в Бургас и Пловдив.


Не че сме очаквали друго, но вече можем да потвърдим – програмата на феста и тази година е доста разно­образна, а в някои дни трудно ще избираме между едновременно случващите се в различните кина прожекции. Официалното откриване е на 5 март в зала 1 на НДК с българската продукция Козел на Георги Дюлгеров – една магична и приказна история по разказа на Йордан Радичков. Естествено, най-награждаваният филм тази година – Беднякът милионер, няма да бъде пропуснат и ще има специална прожекция. Ще видим и В Брюж с Колин Фарел като наемен убиец, заклещен в красив белгийски град, богатия на черен хумор Съмърс Таун на Шейн Медоус и документалния филм на Питър Нийл за Джими Хендрикс Стаята на огледалата. Акцент в специалната вечер на толерантността ще е Милк на Гюс ван Сант – там в ролята на първия просперирал в щатската политика хомосекусалист е Шон Пен, който вече грабна Оскар за играта си. Делта на Корнел Мундруцио пък спечели награда в Кан през миналата година, а историята е за брат и сестра, които скандализират съселяните си с решението да заживеят заедно. Има и доста добри руски заглавия – Хартиеният войник например, а специален гост ще е младата и симпатична руска актриса Чулпан Хаматова.
Както се полага на голям фестивал, ще се включат доста гости – някои, за да получат награди, други – иска ни се да вярваме – и заради удоволствието да присъстват на подобно събитие. Гениалният Вим Вендерс пристига у нас за втори път и ще представи последния си филм Снимки в Палермо, а музикантите от Баба Зула отново ще закрият феста с концерт. Редовните Ретроспекции тази година включват освен панорама на Джим Джармуш (още от 28 февруари в Дом на киното), и тези на французина Зигфрид, заедно с негова фотоизложба. И не само това – защото той умее и да свири – концертът на мултифункционалния режисьор ще е едно от интересните събития на тазгодишния фест.
По добра традиция и регионалното кино ще покаже докъде е – Елма Татарджич ще представи Сняг на Аида Бегич – филм за съдбата на няколко души в следвоенна Босна. Сараевската актриса Айджа Дамгачъ и режисьорът Хюсеин Карабей ще са тук покрай прожекциите на драматичната любовна история Моят Марлон и Брандо.
Неподражаемият британски комик, сценарист и пътешественик Майкъл Пейлин ще получи лично наградата си за цялостен принос към киното и телевизията. В негова чест отново ще дават Животът на Брайън, Летящият цирк на Монти Пайтън плюс няколко от филмите с негови пътувания до Сахара и Хималаите. Никола Корабов, който познаваме от филми като Тютюн, ще получи награда за принос към киноизкуството. Няма да пропуснем и конкурса за наградата на Jameson, в който ще се състезават 12 кратки филмчета.

София Филм Фест е в Euro Cinema, Дом на киното,  Люмиер, НДК – Зала 1, Одеон, Френски културен институт, Чешки център; Предварителна програма: 28 февруари – 4 март, официална програма: 5 – 15 март, допълнителна програма: 16 – 22 март; Билети: 6/8лв от eventim.bg; Специални намаления (не важат за Euro Cinema): 6/4 лв от 10 до 20 билета, 5/3 лв над 21 билета


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.