• Cinelibri 2022: Преоткритото време

  8 - 30 октомври 2022
  Тазгодишното издание на фестивала за кино и литература Cinelibri отбелязва 100 години от смъртта на една от иконите на литературния модернизъм - Марсел Пруст. Събитията преминават под мото, вдъхновено от монументалния му роман По следите на изгубеното време. Превръщаме се в детективи и се плъзгаме по стрелката на часовника, за да открием, че тиктака с мощта на вдъхновението и терапевтичната сила на творческия процес. Също като главния герой в романа на Пруст, и ние осъзнаваме, че именно изкуството е единственият антидот срещу безжалостния ход на времето.
  Arena The Mall, Casa Libri, Cine Grand Park Center, Euro Cinema, G-8 Cinema, Влайкова, Дом на киното, Люмиер , НДК, Одеон, Сити Марк Арт Център, Топлоцентрала, Френски институт - Зала Славейков
 • Седмица на скандинавското кино

  3 - 7 октомври 2022
  След двегодишна пауза Седмица на скандинавското кино се завръща със селекция от вълнуващи истории, обединени под мотото Светът на жените. За първи път в програмата са включени и филми от Исландия.

  Дом на киното
 • Минало не минало

  29 септември 2022 - 2 октомври 2022
  Първото издание на 4-дневния фестивал Минало не минало започва на 29 септември в Топлоцентрала и комплекс Гарнизонно стрелбище.
 • София ДокуМентал 2022

  19 - 28 септември 2022
  София ДокуМентал е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права. Третото му издание стартира на 19 септември с Убийството на един журналист - филм, който ни разкрива историята на убийството на словашкия журналист Ян Куциятк.
  Дом на киното, Ларго София, Люмиер , Чешки център
 • Ибероамериканско кино

  13 септември 2022 - 4 октомври 2022
  Институт Сервантес възобновява сътрудничеството си с Ибероамериканския филмов фестивал в Уелба. Програмата представя разнообразието и силата на филмовото изкуство на Ибероамериканския свят.
 • Съдби на жени

  8 септември 2022 - 8 октомври 2022
  В продължение на цял месец се запознаваме отблизо с 11 изключителни съдби на смели и чувствителни филмови героини във Френския институт.
  Френски институт - Зала Славейков
 • Ден на Българското кино

  6 септември 2022
  На празничния 6 септември в Дом на киното ще се завъртят 6 български ленти, а цената на билета за всяка от тях е 6лв.
  Дом на киното
 • Реките на София 2022

  2 - 4 септември 2022
  Тази година отново сме край Владайска река до Лъвов мост за третото издание на Реките на София. В програмата са включени разнообразни събития - от музика и инсталации до модерен цирк и лятно кино, а за финал можем да се приберем с нещо за спомен от арт базара.
 • Седмица на испанското кино

  26 август 2022 - 1 септември 2022
  През последните седмици Дом на киното ни запозна отблизо с италианското и френското кино, та логично идва ред и на испанското.
  Дом на киното
 • Master of Art на открито

  20 август 2022 - 11 септември 2022
  Дойде време за лятното издание на фестивала за кино, посветено на искуството.

  G-8 Cinema, Градинка зад Музей Земята и хората
 • Седмица на френското кино

  29 юли 2022 - 12 август 2022
  В първата седмица на август лъкатушим между жанровете, но един общ фактор ни държи в границите на филмовата писта - любимата ни Франция.
  Дом на киното
 • 100 стола

  14 юли 2022 - 1 октомври 2022
  100 стола поникнаха на хълма над улица Будапеща 1 между 14 и 17 юли. Пространството се преобрази със зеленина, сцена за събития и множество стари столове, спасени от жилища, складове и мазета и изрисувани от талантливи визуални артисти. Новото кулурно убежище продължава да кипи от музика, танци, изобразително изкуство и кино до края на лятото.
  100 стола
 • Кино за пътешественици

  1 - 14 август 2022
  Лятото по правило не ври и кипи от киносъбития, но и тази година сдружение Позор бори летаргията със заглавията от тематичния фест Кино за пътешественици, които ни примамват към прохладните салони на Културен център G8, Euro Cinema и Дом на киното между 1 и 14 август.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Дом на киното
 • 180° Laboratory for Innovative Art

  23 - 29 юли 2022
  Български и международни артисти се отбелязват по различни локални точки и си говорят на един език за няколко дни, в които плетат взаимна креативност и иновативност в общо преживяване стил 180°. Изкуството и културата в обществото са фокусът на работилниците тази година, така че поглеждаме отблизо интерпретацията в пърформанси, за които влизаме с вход свободен.
 • Ти да видиш: кинопанорама на съвременно българско кино

  4 - 26 юли 2022
  Освен ретроспекцията на Иван Андонов този месец City Mark Art Center става дом и на още една кинопанорама, която от своя страна се концентрира върху най-доброто от съвременното българско кино.
  Сити Марк Арт Център
 • Ти да видиш: ретроспекция на филми на Иван Андонов

  2 - 27 юли 2022
  Ретроспекцията на творчеството на големия български режисьор, актьор, сценограф, аниматор и художник Иван Андонов в City Mark Art Center обхваща най-знаковите ленти от филмографията му.
  Сити Марк Арт Център
 • Срещи на младото европейско кино

  20 - 29 юни 2022
  Тазгодишното издание на фестивала, посветен на най-младата филмова аудитория, е богато на разнообразни събития: от специална селекция, концентрирана върху жените режисьори, до интересни майсторски класове, работилници и конференции. Събитията се провеждат във Френски институт, Чешки институт и Гьоте-институт, а входът е напълно свободен.
  Гьоте-институт, Френски институт - Зала Славейков, Чешки център
 • Sofia Pride Film Fest

  12 - 17 юни 2022

  Sofia Pride Film Fest се завръща за десетото си юбилейно издание с най-доброто от световното ЛГБТИ+ кино. Празнуваме красотата на многообразието в Дом на киното и The Steps с прожекции на документални, игрални и късометражни филми от Украйна, България, Франция, САЩ, Великобритания, Естония и Испания.


  The Steps , Дом на киното
 • Австрийски планинарски филмови вечери

  7 - 9 юни 2022
  От 7 до 9 юни се впускаме в серия от планински приключения с 8 австрийски филма в Дом на киното.
  Дом на киното
 • Кинодвор - лятно кино 2022

  26 май 2022 - 30 септември 2022
  Кинодворът на G8 ни чака с програма, в която застават на пост премиери и ексклузивни прожекции на ново игрално кино и документални ленти за изкуство, пътешествия и вълнуващи дестинации.
  G-8 Cinema