• Световен фестивал на анимационния филм

  29 - 31 януари 2016
  Варна през 1979-а е пристанището, откъдето тръгва нашият световен фест за рисувано кино. В следващата десетилетка всичко върви по вода – зрителите поглъщат картинките жадно, а журито говори с патос за светлото бъдеще на анимацията.
 • Международен студентски филмов фестивал Нова вълна

  20 - 23 януари 2016
  Третото издание на международния фестивал за студентски филми Нова вълна, организиран от Нов български университет, пристига в кино Одеон на 20 януари. В продължение на 3 дни гледаме анимация, документално и игрално кино, дело на млади творци от Балканския полуостров и региона на Черно море.
 • Sofia MENAR Film Festival

  14 януари 2016 - 7 февруари 2016
  На арабски думата значи пътеводна светлина, но няма нужда да отваряме речника – зад MENAR като абревиатура стои фестивалът за кино от Близкия Изток и Северна Африка. Откриваме го на 14 януари от 19:00 в София в Дом на киното с Шареният остров от Иран, по-късно ще гостува и в Пловдив и Варна, а сега минаваме бързо през 50-те филма, които ще гледаме до края на месеца.
 • In the Palace

  8 - 13 декември 2015
  Тринадесетото издание на международния фестивал за късометражно кино В Двореца пристига в София на 8 декември в Националния дворец на културата.
 • Кинопанорама Италия днес

  10 - 13 декември 2015
  Гледаме шест филма от страната на Марчело Мастрояни и София Лорен, излезли в последните 2-3 години. Поканата идва от Италианския културен институт, а прожекциите се провеждат в Дом на киното и Одеон. Вашият безплатен билет ви чака на касите на кината.
 • Дни на предизвикателствата

  1 - 3 декември 2015
  Преди десет години стартираха като небрежна среща на пътешественици и алпинисти, но сега вече са си цял фестивал на екологията, туризма и всичко екстремно в нас. В първата тридневка на декември за всички активисти маркировката ще води към зала 3 на НДК и единадесетите Дни на предизвикателствата.
 • Киномания

  12 - 29 ноември 2015
  Вечерите ни за следващите две седмици са решени – от 12 до 29 ноември Киномания вмъква близо 60 филма в часовете ни след работа. Само късметлиите ще гледат всичко, ние отбелязваме тези 14 като обезателни и се стягаме за турболенцията на Каръци на Ивайло Христов – историята за любов и самота между няколко гимназисти в малък град открива фестивала на 12 ноември от 19:00 в Зала 1 на НДК.
 • Студентски филмов фестивал Ранно пиле

  4 - 8 ноември 2015
  От 4 до 8 ноември 2015 в София ще се проведе Международният студентски филмов фестивал Ранно пиле.Основан през 2005 от Американска фондация за България, най-големият български форум за студентски филми вече единадесет години помага на млади филмови творци от български и световни университети да достигнат до широката публика.
 • Седмица на корейското кино

  5 - 8 ноември 2015
  Срещаме с киното на далечната страна за поредна година. В продължение на няколко дни Дом на киното показва 5 филма от последните години, създадени в Южна Корея.
 • Неконформистката алтернатива – късометражно кино

  30 октомври 2015 - 30 юни 2016
  G-8 Cinema дава подиум на българското късометражното кино с най-новия си проект. Всеки месец ще се селектират и представят публично тематични програми от късометражни филми, обединени под мотото Неконформистката алтернатива. По този начин инициативата ще ни държи в крак с тенденциите, които задават младите и независимите творци в сферата на аудиовизуалните изкуства.
 • CineLibri

  2 - 19 ноември 2015
  Тези дни си говорим за времето и стигаме до мъдрост: когато е твърде студено, за да си покажеш носа навън, най-добре го забоди между редовете на книга или кадрите на филм. Издателство Колибри явно са ни чули, но подобряват формулата и за 25-годишнината си ей сега приготвят най-сладкото зимно 2-в-1. Наричат го CineLibri – фестивал, който събира киното и литературата в екранизации, заредени за показ между 2 и 11 ноември в София, Пловдив и Варна. Честито на Колибри и благодарим за подаръка – разопаковаме го веднага.
 • So Independent

  22 октомври 2015 - 1 ноември 2015
  Ето го и независимото кино – онова, което се прави с малки пари, не чука по вратите на големите студиа, не продава планини от пуканки и точно затова разказва свободно историите си такива, каквито са. Десетте по-долу са извадка от 24-те, които идват за So Independent от 22 октомври до 1 ноември. Фестивалът е за шеста година, но за първа ще дава и награди – гледайте и гласувайте, журито сме ние.
 • Дни на японската култура в България 2015

  5 септември 2015 - 29 ноември 2015
  Концерти с традиционни японски инструменти, театър Но, демонстрации на бойни изкуства, лекции и японско кино ще ни накарат да опознаем още по-отблизо културата в Страната на изгряващото слънце.
 • Sofia Biting Docs

  12 - 25 октомври 2015
  Хапливите документални филми отново пристигат в София. Фестивалът Sofia Biting Docs ни среща с над 10 провокативни премиерни заглавия, които варират от пътешествия в Индия през темата за здравословното хранене до най-новия проект на Банкси в Ню Йорк. Гледаме в Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема, Чешки център и Институт Сервантес.
 • Срещи на младото европейско кино

  1 - 5 октомври 2015
  Второто издание на фестивала за младо европейско кино каца в Дом на киното, Френски институт и Софийски университет на 1 октомври и ще ни забавлява с филми цели 5 дни.
 • Дни на португалското кино

  25 - 27 септември 2015
  Тази година отново гледаме филми от слънчева Португалия в кино Одеон с второто издание на фестивала, посветен на киното й от 25 до 27 септември.
 • Петър Увалиев – връстник на българското кино

  28 септември 2015 - 5 октомври 2015
  Фондация Увалиеви и Българската национална филмотека представят панорама в чест на стогодишнината от рождението на Петър Увалиев (познат и като Пиер Рув) - видният български интелектуалец емигрант, който работи в британската филмова индустрия в продължение на повече от 20 години.
 • Северно сияние

  24 септември 2015 - 11 октомври 2015
  На север киното се ражда при минусови температури, но градусът му по фестивалите е висок. И у нас имаме един, който носи само филми от Скандинавия и Прибалтика – Северно сияние, чиято седма серия започва на 24 септември с 15 премиери. Насочваме ви с личния ни топ 6:
 • DA Fest

  15 - 19 септември 2015
  DA Fest е международен фестивал, организиран от Националната художествена академия в София, чиято цел е да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси и инсталации, роботика и генеративни системи, и други интердисциплинарни форми.
 • София през погледа на 100-годишното ни кино

  17 септември 2015 - 1 октомври 2015
  Съвместният проект на списание Кино и Сдружение АС София през погледа на 100-годишното ни кино има за цел да покаже на публиката три специално подбрани програми с документални филми, запечатали на филмова лента облика на София от началото на 20-ти век до наши дни.